Nova pomoć mladim pčelarima - Volim Podgoricu

Nova pomoć mladim pčelarima

Pčelari se mogu pohvaliti najboljom godinom kada je u pitanju proizvodnja meda u posljednje dvije decenije. Da bi Ministarstvo poljoprivrede podstaklo taj sektor, mladim pčelarima uručili su više od 360 pčelinjih zajednica.

Pljevljak Radoslav Zečević najmlađi je profesionalni pčelar u Crnoj Gori. Da je med koji proizvodi kvalitetan, potvrđuje i zlatna medalja na Novosadskom sajmu.

Njegov uzgoj matica, kako je rekao za RTCG, iznosi oko 1000 komada godišnje.

“Ostali proizvodi su perga, med, za med sam uzeo zlatnu medalju na sajmu ove godine”, kaže Zečević.

Mladi pčelari su korisnici programa podrške koju nude opštine, kao i prekogranični projekti. Jedna od korisnica programa, Anja Radenović, kaže da pčelarstvom bavi od djetinjstva, koje joj prerasta u zanimanje.

Danilo Kušljević, takođe korisnik programa podrške, kaže da je odlučio da se bavi pčelarstvom jer je riječ o djelatnosti koja dorpinosi ne samo pčelarima, već cjelokupnom ekosistemu.

Opština Danilovgrad, u kojoj se i nalazi Kuća meda, trudi se da obezbijedi što bolje uslove za život i rad pčelara.

Prvi čovjek opštine, Branislav Đuranović, navodi da su samo prošle godine preko 900 hiljada eura uložili u vodovod, a značajno su popravili putnu inbfrastukturu i nisko naponsku mrežu.

Ministarstvo poljoprivrede Milutin Simović kaže da su povećali podršku za sektor pčelarstva za 58 odsto.

“Posebno se radujem što je sektor pčelarstva Crne Gore je bogatiji od danas za 121 mladog pčelara, koji dobijaju 363 pčelinje zajednice. Očekujem da će mnogi od njih osjetiti vrijednost opredjeljenja da se bave pčelarstvom”, rekao je Simović i najavi nove podsticajne mjere za sektor pčelarstva.

RTCG

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com