BEČIĆ: Spremni da budemo predvodnici reformske Vlade - Volim Podgoricu

BEČIĆ: Spremni da budemo predvodnici reformske Vlade

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, nakon sastanka sa komesarom Johanesom Hanom u Briselu, izjavio je da za razliku od lidera DPS-a Mila Đukanovića koji šalje euroskeptične poruke, upućuje oštre strelice ka Briselu i najavljije novi, ko zna koji po redu zaokret u spoljnopolitičkim prioritetima, ljudi za 21. vijek smatraju da budućnost Crne Gore u EU nema alternativu.

“Đukanovićev euroskpeticizam i novi zaokret u spoljnoj politici potpumo je očekivan. Đukanović je svjestan da aktuelna vlast nikada ne može zatvoriti poglavlja 23, 24 i 27 i uvesti Crnu Goru u EU. Navedena poglavlja su omča o vratu Đukanoviću i njegov euroskpeticizam će sve više jačati u narednom periodu. Zato smatramo da proces ulaska Crne Gore u EU mogu dovesti do kraja samo novi, nekompromitovani i čisti pojedinci koji nemaju teret prošlosti, koji ne zavise od neformalnih centara moći i koji su spremni da se uhvati u koštac sa problemima i sprovedu nužne i neophodne reforme, kako bi obezbijedili evropsku perspektivu Crnoj Gori i njenim građanima. Spremni smo da budemo predvodnici reformske Vlade koja će uvesti Crnu Goru u EU”, naveo je lider Demokrata.

Bečić je istakao da su Demokrate i URA predstavljanjem Plana izbornih reformi sa ciljem prevazilaženja složenog politčckog i institucionalnog stanja, pokazale ozbiljnost i odgovornost kao nove, moderne, progresivne, građanske i proevropske dominantne opozicione snage.

 “Zbog velikog nepovjerenja koje postoji između nas i predstavnika vlasti, zbog brojnih iznevjernih dogovora sa opozicijom iz prethodnog perioda, pomenuti Plan smo prvo ponudili našim evropskim partnerima. Hvala Mogerini,Hanu, ambasadoru Oravu na podršci Planu, jer su time pokazali da žele zdrave reforme, da žele dobro građanima Crne Gore i da žele Crnu Goru u EU”, poručio je on.

Bečić je naglasio da je redosljed koraka jasan.

“Prvo formiramje parlamentarnog ad hoc tijela, zatim višemjesečni rad saglasno Planu koji je podržan, a nakon što se dogovore sva rješenja i prije nego se pošalju u skupštinsku proceduru, potvrdiće se datum parlamentarnih izbora i dogovoriti datum opštih lokalnih izbora kao nove norme u izbornom zakonodavstvu”, kazao je Bečić.

Kako je dodao, tek nakon toga stvaraju se uslovi za zakazivanje sjednice Skupštine.

“Na kojoj bi se sve prethodno verifikovalo i kako bi se stvorili uslovi za implementaciju dogovorenog, što bi u konačnom vodilo ka stvaranju uslova za održavanje iole slobodnih i fer izbora, nakon kojih bi Crna Gora konačno ostvarila osnovni demokratski princip smjenjivosti vlasti i dobila novu reformsku Vladu koja će uvesti CG u EU. Ovakva vrsta zaštite zbog nepovjerenja prema vlasti uz podršku Planu naših međunarodnih partnera, daje garanciju da se ovaj proces može pozitivno dovesti do kraja”, zaključio je Bečić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com