Viktor Orban se ne šali: Zatvor za one koji pomažu migrante! - Volim Podgoricu

Viktor Orban se ne šali: Zatvor za one koji pomažu migrante!

Mađarski parlament usvojio je danas paket-zakon pod nazivom “Stop Sorosu” kojim se omogućava krivično gonjenje nevladinih organizacija ako pomažu migrantima.

Premijer Viktor Orban je poslije pobjede na parlamentatnim izborima obećao da će predložiti takav zakon koji je u parlamentu izglasan sa 160 glasova “za” i 18 “protiv”.

Orban je ranije pokrenuo kampanju protiv Džordža Sorosa (87), američkog milijardera mađarskog porijekla, koga optužuje da preko nevladinih organizacija koje finansira podstiče masovno doseljavanje u Evropu.

 Po novom zakonu je predviđena kazna do godinu dana zatvora za svaku osobu koja pomogne osobi koja je ilegalno ušla u Mađarsku iz zemlje koja nije u “Šengenskom prostoru”. Kazne nema ako je osoba dobila pomoć dok je bila izložena nekoj neposrednoj opasnosti.
Džordž Soros

Prije usvajanja zakona, donijeta je i izmjena Ustava po kojoj ne smije da se “ugrozi sastav mađarskog stanovništva”. Ta ustavna odredba ima za cilj da neustavnim proglasi kvote za prijem migranata koje i Mađarskoj nalaže Evropska unija.

Izmjena Ustava takođe “zabranjuje beskućništvo”, a otvara mogćnost formiranje novih sudova za slučajeve koji se tiču javne uprave i kaže da država “mora da brani hrišćansku kulturu Mađarske”.

Za tu izmjenu je glasao 159 poslanika, dok ih je pet bilo protiv, prenijela je agencija AP.

Frans pres

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com