CRNOGORCI NEĆE DA RADE SEZONSKI: Zaposleno preko 9.900 stranaca - Volim Podgoricu

CRNOGORCI NEĆE DA RADE SEZONSKI: Zaposleno preko 9.900 stranaca

U Crnoj Gori je ove godine, kroz kvotu za radnu snagu koja dolazi sa strane, zaposleno 9.908 osoba što je gotovo polovina od planiranog broja, saopštio je direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Suljo Mustafić.

Na pitanje novinara na konferenciji u PR centru, zašto crnogorski državljani neće da rade u toku ljetne sezone što za posljedicu ima uvoz radne snage iz drugih država, kao i da li je to pitanje mentaliteta ili uslova, Mustafić je rekao da je to uzrok više faktora.

„Slaba motivisanost za rad, naš mentalitet koji je takav kakav jeste, ali sa druge strane, i uslovi koji nisu prihvatljivi ili primamljivi za domaću radnu snagu. Zbog čega? Zato što imamo situaciju da pomalo sivo tržište dominira u ovoj oblasti“, kazao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, ove godine kvota za radnu snagu koja dolazi sa strane je 18.135 osoba.

„Ona je do današnjeg dana utrošena gotovo do polovine, 9.908 osoba je u Crnoj Gori kroz ovu kvotu zaposleno, a ukupno je izdato 13.612 radnih dozvola“, naveo je Mustafić.

Takođe, podsjetio je da se na evidenciji ZZCG nalaze 43.032 osobe, odnosno da je stopa nezaposlenosti danas 18,55 odsto.

Prema riječima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zorana Martinovića, više od trećine nezaposlenih u Crnoj Gori i u Srbiji spada u red osoba bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, koje, kako je rekao, teško mogu da nađu mjesto na tržištu rada.

„Zato je važno da nađemo modele kako da unaprijeđujemo programe koji mogu da podignu kapacitete i stepen zapošljivosti najteže zapošljivih kategorija, među njima su važni programi koji se odnose na zapošljavanje OSI. I ovdje i u Srbiji postoje budžeti koji su izdvojeni za tu kategoriju i zato je važno da na pravi način dođemo do poslodavaca koji žele da obezbijede socijalnu i radnu intregraciju OSI i da se tim poslodavcima daju određeni podsticaji“, rekao je Martinović.

Prema njegovim riječima, u Srbiji je izuzetno povećana tražnja za radnicima u oblasti turizma i ugostiteljstva i da veliki broj radnika u toj oblasti radi u Srbiji.

„Očigledno, za mnoge je i dalje crnogorsko primorje atraktivnije u ovom periodu, što vidimo po broju izdatih boravišnih i randih dozvola da najveći broj osoba iz Srbije dolazi u Crnu Goru“, naveo je Martinović.

Pr centar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com