Odjeća u Crnoj Gori skuplja od evropskog prosjeka - Volim Podgoricu

Odjeća u Crnoj Gori skuplja od evropskog prosjeka 

Cijene u Crnoj Gori su na nivou 55 odsto od prosjeka zemalja Evropske unije, pokazuju podaci Eurostata za 2017. godinu.

Uporedni podaci 28 članica EU, zatim Islanda, Norveške, Švajcarske, Turske, Albanije, i zemalja Zapadnog Balkana, pokazuju da su maloprodajne cijene najniže u Makedoniji 47 odsto prosjeka, a slijede Bugarska sa 48 odsto i Srbija sa 51 odsto. Cijene niže od crnogorskih imaju još u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Rumuniji 52 odsto prosjeka EU, i Turska na 53 odsto.

Najviše cijene u EU su u Danskoj sa 142 odsto prosjeka EU, te Luksemburg sa 127, Irska i Švedska sa 125, Finska sa 122 i Velika Britanija sa 117. Međutim, najskuplja roba i usluge su na Islandu 166 odsto evropskog prosjeka, slijede Švajcarci sa 159 i Norvežani sa 143 odsto.

Za hranu i bezalkoholna pića, u koje pored ostalog spadaju hljeb, meso, mlijeko, jaja, voće i povrće, u našoj zemlji treba izdvojiti 21 odsto manje novca nego što je prosjek zemalja EU. Najniže su cijene u Makedoniji 58 odsto prosjeka, a slijede Rumunija i Poljska. Na drugom kraju skale su Danci koji plaćaju 50 odsto, te Švajcarci sa čak 68 odsto višim cijenama od prosjeka.

Alkoholna pića i cigarete u Crnoj Gori su na 63 odsto evropskih prosječnih cijena. Najnijže su i ovog puta u Makedoniji, samo 41 odsto, a slijede Srbija i Albanija sa 52, zatim BiH i Bugarska. Dvostruko više cijene su na Islandu i u Norveškoj.

Da se u Crnoj Gori ne štedi na izdacima za odjeću i obuću, pokazuje i podatak da su cijene ovih proizvoda čak više od prosjeka u zemljama EU, i to za dva odsto. Po nižim cijenama od naših može se trgovati u Bugarskoj 20 odsto, zatim Makedoniji, ali i Velikoji Britaniji. Suprotno tome, Švajcarska ima 53 odsto više cijene, a slijede Švedska i Danska.

Električni kućni aparati od televizora, preko kućnih bioskopa, kompjutera, softvera do različitih diskova u našoj zemlji su samo tri odsto jeftiniji nego što je prosjek EU. Daleko iza nas su Irci na 86 odsto prosjeka i Poljaci, a niže su i cijene u Velikoj Britaniji. No, ostale zemlje regiona imaju više cijene, i to u Srbiji 108 odsto prosjeka, te nešto niže u BiH, Albaniji i Makedoniji.

Prošle godine su cijene motornih vozila kod nas bile 16 odsto niže od onih u zemljama EU. Međutim, u Slovačkoj su one bile na 81 odsto. Ipak, u Danskoj su 44 odsto, a u Holandiji 21 odsto više od prosjeka, što ide u prilog njihovoj težnji da u gradovima bude sve manje automobila.

Usluge u restoranima i hotelima u Crnoj Gori su 42 odsto jeftinije nego što je to prosjek u EU, ali su u Albaniji čak 60 odsto niže. Jeftinije je i u Makedoniji, Bugarskoj, te Srbiji i BiH. Najskuplje restorane i hotele ima Island sa cijenama 186 odsto prosjeka EU, pa Norveška, Švajcarska i Danska

Dnevne novine

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com