PODGORICA: Hirurg Nikola Fatić traži POLA MILIONA od Kliničkog centra - Volim Podgoricu

PODGORICA: Hirurg Nikola Fatić traži POLA MILIONA od Kliničkog centra

Hirurg Nikola Fatić je podnio tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv Kliničkog centra Crne Gore, direktorice Zorice Kovačević i zaposlenih u toj ustanovi zbog zlostavljanja na radu, kojom zahtijeva naknadu štete u iznosu od 480.000 eura.

Punomoćnik Fatića Milica Kadović kazala je za Dan da je nakon završetka specijalizacije u avgustu prošle godine hirurg počeo da trpi maltretiranje od određenog broja zaposlenih i da u zakonskom roku od mjesec nije raspoređen da radi u toj ustanovi. Kadović ističe da je pritisci i mobing ogledaju u konstantnom urušavanju njegovog ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta i dostojanstva. Ona najavljuje da će se obratiti Ljekarskoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije u slučaju hirurga Fatića.

“Nakon pokušaja fizičkog nasrtanja na njega i kasnije prijetnji, ponašanje nekih nadređenih izaziva strah i stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje za tužioda. Sve to pogoršava uslove za rad i čini njegov vrlo odgovoran posao nemogućim. Tražimo da se utvrdi da li su tuženi u periodu od avgusta 2017. godine do juna 2018. godine vršili mobing nad tužiocem, pa im se zabranjuje ponašanje koje predstavlja mobing na radu, što je tuženi dužan priznati i ubuduće se uzdrži od takvog ponašanja u roku od osam dana od dana uručenja ove presude. Obavezuju se tuženi da tužiocu zbog povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta isplate iznos od po 20.000 eura, što ukupno čini iznos od 480.000 eura sa zakonskom kamatom od dana donošenja presude, u roku od osam dana od dana uručenja presude”, ističu u tužbi.

U tužbi se navodi da je hirurg Fatić od strane KCCG dobio specijalizaciju iz vaskularne i endovaskularne hirugije i njegov angažaman se ogledao u radu koji je obavljao dijelom u KCCG, a dijelom van KCCG, u zavisnosti od plana i programa specijalizacije.

U tužbi se navodi i da je tužilac počeo sa radom ali da već početkom septembra 2017. godine počinje da bude maltretiran i šikaniran od strane tuženog koji je raspoređen na radno mjesto načelnika Centra za vaskularnu hirurgiju i tuženog direktora Hirurške klinike.

“Zbog čega on, a preko punomoćnika, dana 21.9.2017. godine dostavlja molbu Kovačević da ga zaštiti od šikaniranja od strane kolega. U tom dopisu tužilac je naznačio da osjeća ogromni strah i ugroženost za sebe i svoju porodicu od strane tuženog načelnika Centra za vaskularnu hirurgiju, a posebno što je od njega doživio verbalni i fizički napad u prostorijama KCCG. Tužena Kovačević nije odgovorila na ovu molbu, što ukazuje na zaključak da je i ona aktivni učesnik šikane koju moj tužilac preživljava, ili barem da je dala odobrenje da tužilac može da bude maltretiran”, piše u tužbi.

Iz KCCG Danu nijesu juče odgovorili u vezi sa tužbom hirurga Fatića.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com