Saru (10) je majka napustila prije 5 godina, nju nema ko da spremi za školu, ali kaže da ima SKORO SVE - Volim Podgoricu

Saru (10) je majka napustila prije 5 godina, nju nema ko da spremi za školu, ali kaže da ima SKORO SVE

Sara Stojanović ima samo deset godina, ali ju je sudbina natjerala da sazri prije vremena. Ona je drugačija od svojih vršnjaka. Ona već sve radi sama.

Nju nema ko ujutru da probudi za školu, da joj pripremi garderobu, da joj spremi ili upakuje doručak. Od prvog razreda skoro sve radi sama.

Sara StojanovićFOTO: R.IRIĆ / RAS SRBIJA
Sara Stojanović

Saru je majka ostavila prije pet godina. Napustila je dom Stojanovića u Oslaru kod Bujanovca i preudala se. Tako danas Sara živi sa bolesnim ocem Srđanom i starom bakom Naskom u dvije sobice jedne trošne, dotrajale i nedovršene kući na periferiji sela.

– U početku mi je baka pomagala da se obučem i obujem, da pripremim doručak, a sada sam sve to naučila, pa radim sama – priča uz blag osmeh.

Od babe Naske i oca Srđana je mnogo naučilaFOTO: R.IRIĆ / RAS SRBIJA
Od babe Naske i oca Srđana je mnogo naučila
Sećanje na majku skoro da je izbledelo. Za pet godina, koliko je prošlo od kada je otišla, sari se javila samo pet-šest puta, poslednji put pre zimskog raspusta - dok je još padao snegFOTO: R.IRIĆ / RAS SRBIJA
Sjećanje na majku skoro da je izbledjelo. Za pet godina, koliko je prošlo od kada je otišla, sari se javila samo pet-šest puta, poslednji put prije zimskog raspusta – dok je još padao snijeg

Srđan vadi sudsko rješenje i pita za savjet kako da naplati dosuđena potraživanja od dojučerašnje supruge.

– Evo, vidite: nas troje živimo od penzije pokojnog oca koja iznosi 13.000 dinara mjesečno i 3.500 dinara dječjeg dodatka – kaže Srđan, i sam skrhan okrutnim uslovima života, i pokazuje poslednji ček od penzije. On je radio u građevinskoj firmi, ali je kao i mnogi u vrijeme privatizacije ostao bez posla. Zbog godina, ali i zbog bolesti koja ga je u međuvremenu savladala, ne može da nađe posao. Kaže da ima hektar „pogane i posne” zemlje sedme klase, na kojoj pokušava da uzgaja malo žita i kukuruza i posadi ono što mora: krompir, luk, pasulj, kupus, paradajz, papriku… da imaju šta da jedu. Ponekad od crkavice koju dobijaju u selu kupe sir i mlijeko, ali je to baš rijetko. Sada naizmjenično svakoga dana jedu krompir, kupus i pasulj.

– Baka i ja sve radimo – spremamo da jedemo, peremo veš, peremo sudove, čistimo, ložimo vatru, hranimo svinju… – tako sigurna u sebe nabraja Sara.

Sara je htela da pokaže kako kuva dobru kafuFOTO: R.IRIĆ / RAS SRBIJA
Sara je htjela da pokaže kako kuva dobru kafu

U sobi dva dotrajala ležaja, jedan njen, a drugi očev. Tu je i Sarin radni sto, u ćošku na podu gomila garderobe prekrivena plastičnom folijom, pa nekakva improvizovana polica, sa nešto posuđa i televizorom koji im je poklonio komšija.

Tu je bar ostala dijete. Ona u blizini nema ni druga ni drugaricu, pa slobodno vrijeme preko dana, kada i uspije da ga pronađe, provodi uglavnom sa svojim omiljenim igračkama – dvije kuce i jednom macom. Ipak kaže da su joj najdraži trenuci kada je pored bake od koje svakoga dana, u nedostatku majke, nauči po neku novu životnu lekciju.

Sarina najveća želja – kupatilo

Sa deset godina ona je ocu prva i jedina pomoć šta god da se radi u dvorištu ili bašti iza kuće, a na pitanje šta joj nedostaje, šta bi voljela da ima, odgovara kao iz topa.

– Molila sam tatu da skupimo malo para i napravimo jedno kupatilo kao što imaju moje drugarice. Sve drugo imam – odgovori Sara, onako baš zrelo.

Kako da pomognete Sari, pogledajte OVDJE

Izvor: Blic

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com