Vojska dobila najmanje 6.000.000 eura - Volim Podgoricu

Vojska dobila najmanje 6.000.000 eura

Vojska Crne Gore je tokom prošle godine dobila donacije vrijedne najmanje šest miliona eura, kazali su iz Ministarstva odbrane.

“Donacije su od velikog značaja za Vojsku Crne Gore, jer je riječ o opremi koja se nabavlja u skladu sa ciljevima sposobnosti, koja će podići nivo osposobljenosti jedinica Vojske Crne Gore, kao i njihove interoperabilnosti sa saveznicima. Ovim donacijama unapređuju se kapaciteti i operativne sposobnosti Vojske Crne Gore, ali su i potvrda posvećenosti naših strateških partnera da nastave sa podrškom Crnoj Gori u izgradnji novih i unapređenju postojećih kapaciteta”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Crna Gora je 5. juna prošle godine zvanično postala 29. članica NATO-a.

Tokom prošle godine, Vojska je dobila više vrijednih donacija od saveznica, od kojih su neke realizovane, a neke su u procesu realizacije. Većina je stizala od većih članica NATO-a.

Od Njemačke je, na primjer, dobila na poklon šest lakih oklopnih vozila marke “mercedes G-klase”, čija je vrijednost više od 2,2 miliona eura.

“Naša podrška crnogorskim oružanim snagama ističe koliko cijenimo crnogorsko-njemačke odnose. Crna Gora je visoko cijenjen partner i kada je u pitanju uloga Crne Gore u održavanju regionalne stabilnosti i kada su u pitanju međunarodne misije, kao što je doprinos misiji ‘Odlučna podrška’ u Avganistanu. Stoga je cilj naše podrške jačanje crnogorske uloge stabilizatora u regionu i na međunarodnoj sceni”, kazao je portparol njemačkog Ministarstva odbrane na pitanje “Vijesti” koliko je za Berlin bitno da pomaže manje članice Alijanse.

Pomoć od Sjedinjenih Američkih Država je bila ukupno 3,5 miliona eura, pojasnili su iz resora Predraga Boškovića.

Predrag Bošković, SAD​Bošković sa američkim kolegom Džejmsom Matisom u Pentagonu 

Ona je uključivala čamac za podvodno deminiranje sa pratećom opremom, nuklearno-hemijsko biološku (NHB) opremu, opremu za uništavanje neeksplodiranih sredstava (EOD), koja uključuje i robota za otkrivanje eksplozivnih naprava, kao i vojno-komunikaciona sredstva.

“Konkretno govoreći, podrška SAD sektoru bezbjednosti jača kapacitete Crne Gore u cilju osnaživanja savezništva i unapređenja regionalne bezbjednosti. Na kraju krajeva, prosperitetna i demokratska Crna Gora koja zadržava vodeću ulogu na zapadnom Balkanu pojačava bezbjednost svih NATO zemalja”, kazali su “Vijestima” iz Ambasade SAD u Podgorici.

Iz Ambasade su kazali da SAD obično svake godine doniraju oko milion dolara vojne pomoći Crnoj Gori za potrebe nabavke nove opreme i obuku.

Pojasnili su i da američka pomoć bezbjednosnom sektoru uključuje široki dijapazon obuka, a među primjerima si razmjene stručnjaka za požare i stručnjaka za eksplozive iz policije i iz vojske.

Osim toga, SAD su od 2009. Crnoj Gori obezbijedile više od osam miliona dolara iz fondova za finansiranje stranih vojnih snaga, od kojih je 2,88 miliona potrošeno na renoviranje Mornaričkog-operativnog centra Mornarice Vojske Crne Gore.

Iz Ambasade ističu da je time osiguran nastavak njene interoperabilonosti sa zemljama iz okruženja.

Pomoć i za uništenje preko 400 tona viškova municije

Iz Boškovićevog Ministarstva ističu da veliki značaj imaju i dobijena sredstva za demilitarizaciju viškova municije u Crnoj Gori.

“Koje doprinose i povećanju bezbjednosti stanovništva i životne sredine. Velika Britanija je, kao vodeća zemlja u NATO Fondu povjerenja, sa još nekoliko zemalja saveznica, obezbijedila oko 700.000 eura za projekat uništenja preko 400 tona viškova municije u Crnoj Gori. Kroz ovaj projekat, čiji završetak se očekuje sredinom iduće godine, uništiće se i dio municije koji nije mogao da se rješava kroz dosadašnje projekte”, stoju u odgovoru Ministarstva.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com