Za 2 dana oduzeto 308 kg meda i 57 litara maslinovog ulja - Volim Podgoricu

Za 2 dana oduzeto 308 kg meda i 57 litara maslinovog ulja

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, tokom dva dana akcije kontrole prodaje meda na tržištu,  zaplijenili su ukupno 308 kg meda, kao i 56,5 litara maslinovog ulja.

-Navedena količina oduzeta je juče i danas na desetak trenutno najfrekventnijih lokacija na kojima se na tezgama prodaju, navodno, domaći proizvodi.
Za pakovanja meda i maslinovog ulja koja su oduzeta prodavci nijesu imali dokaz o porijeklu, med nije bio označen na propisani način i bio je izložen  dejstvu direktne sunčeve svjetlosti. Na sumnju u porijeklo, bezbjednost i kvalitet proizvoda ukazivalo je i što je, navodno, od istog proizvođača bio med u više boja, ukusa i konzistencije – saopšteno je iz Uprave.

Kada je u pitanju maslinovo ulje, kako se dodaje, za dio količina nije postojao dokaz o porijeklu.

-Za ostale oduzete količine, prodavci su posjedovali dokaz da su ga kupili u registrovanim prodavnicama kao ulje od komine, a prodavali ga kao domaće visoko kvalitetno maslinovo ulje, nakon što su uklanjali originalne deklaracije. Time su potrošače dovodili u zabludu – naveli su iz Uprave.

U cilju identifikovanja sadržaja meda i ulja koje je isključeno iz prometa tokom prva dva dana akcije kontrole, a radi utvrđivanja stepena opasnosti po bezbjednost potrošača, Uprava za bezbjednost hrane će uzorke dostaviti referentnim laboratorijama na analizu. O rezultatima ispitivanja i daljim aktivnostima, javnost će, kako je najavljeno, biti blagovremeno obavještavana. U slučaju da se utvrdi opasnost ugrožavanja zdravlja potrošača zbog plasiranja nebezbjednih proizvoda biće preduzete i stroge mjere i pokrenute krivične prijave protiv prodavaca.

-Kontrola prodaje meda, ali i drugih proizvoda, na lokacijama na kojima se nude domaći proizvodi, biće snažno nastavljena i u narednom periodu – poručili su iz Uprave.

Podsjećaju da je Ministarstvo poljoprivrede prošle i početkom ove godine organizovalo zimske škole za proizvođače u više opština, kako bi im pružili stručnu pomoć i pomogli da ispune standarde vezane za proizvodnju i propise neophodne za stavljanje na tržište. Kao rezultat, u periodu manje od godinu dana, u Registar proizvođača hrane je upisano 1.185 proizvođača meda, 1.439 proizvođača sira, oko 100 prerađivača voća, povrća i proizvoda od voća i povrća.

-Naš cilj je da, upravo, proizvodi sa registrovanih gazdinstava, budu valorizovani kroz ponudu, ne samo na lokalnim tržištima, već i u marketima i hotelsko – ugostiteljskim objektima. S obzirom na to da su med i maslinovo ulje proizvodi koji su najčešće predmet zloupotreba sa aspekta bezbjednosti, kvaliteta, i porijekla, i ovom prilikom apelujemo na potrošače da vode računa o tome gdje i kod koga kupuju te proizvode – rekli su iz Uprave.

Snažna akcija kontrole prodaje meda i drugih proizvoda koji se prodaju u privremenim objektima, u cilju zaštite zdravlja potrošača započeta je na lokacijama  koje se nalaze duž saobraćajnica i na drugim mjestima atraktivnim tokom turističke sezone.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com