UNOSAN BIZNIS: Kupiš jedan, platiš tri - Volim Podgoricu

UNOSAN BIZNIS: Kupiš jedan, platiš tri

Monstat je utvrdio da Crna Gora ima 122.462 stana više nego što ima porodica. Uz to, tada je bilo 59 hiljada praznih stanova i skoro 62 hiljade stanova koji su se koristili u sezoni ljetnjoj ili zimskoj. Od 2011, kad je bio popis, nastavljena je izgradnja stanova nesmanjenom brzinom.

Predsjednik Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore Mile Gujić tvrdi da je teško dati precizne informacije kolika je zarada investitora, jer cijene gradnje konkretno u Podgorici (a i u drugim gradovima) zavise od kvaliteta lokacije, infrastrukture i drugih parametara koji utiču na tržišnu cijenu stanova, piše Pobjeda.

“Prema analizi koju smo radili za potrebe naše firme za jednu lokaciju na Starom aerodromu u Podgorici gdje je u pitanju izgradnja stambeno poslovnog objekta površine 9.000 metara kvadratnih dobili smo slične podatke onima koje je dao Monstat”, kazao je Gajić koji je zaposlen u firmi Normal kompani.

On tvrdi da je cijena gradnje bila oko 700 eura po kvadratu, dok je prodajna cijena bila u prosjeku 890 eura.

“U cijena kvadrata stana (poslovnog prostora) ukalkulisani su troškovi zemljišta, naknada za komunalno opremanje, izrada projekta, troškovi vezani za dobijanje saglasnosti, revizije, građevinske dozvole, tehničkog prijema i etažne razrade, svi građevinski radovi (izvođenje instalacija, nabavka materijala, zidanje, keramika, moleraj, uređenje terena i dr.nabavka opreme i troškovi radne snage), porezi”, objašnjava Gajić dodajući da je prosječna prodajna cijena bila oko 890 eura po kvadratu.

Prema riječima Gajića prosječna zarada investitiora kada se odbije PDV bila je oko 150 eura po kvadratu .

On objašnjava da je ovdje riječ o lokaciji koja pripada drugoj zoni, pa je i sam nivo opremljenosti diktiran kvalitetom lokacije, a takođe i cijena stanova zavisi od toga.

Iz kompanije Normal tvrde da na cijenu koštanja utiču različiti faktori, isto tako i profit zavisi od više činilaca.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com