CRNOGORCI NE RADE SEZONSKI: Tek svaki treći zaposleni iz Crne Gore - Volim Podgoricu

CRNOGORCI NE RADE SEZONSKI: Tek svaki treći zaposleni iz Crne Gore 

Do sada je na sezonskim poslovima posredstvom Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) zaposleno 3.388 lica. Očekujemo znatno veće zapošljavanje u narednom periodu, pred špic sezone. Tradicionalno, najbrojnije zapošljavanje je iz primorskih opština, ali je ono izraženo i kod nezaposlenih iz sjevernog i centralnog regiona, kazali su Pobjedi iz te ustanove.

Direktor ZZZ Suljo Mustafić u četvrtak je rekao da više faktora utiče na odluku crnogorskih državljana da ne rade u toku ljetnje sezone, što za posljedicu ima uvoz radne snage iz drugih država.

“Slaba motivisanost za rad, naš mentalitet koji je takav kakav jeste, ali, sa druge strane, uslovi koji nijesu prihvatljivi ili primamljivi za domaću radnu snagu. Zbog čega? Zato što imamo situaciju da pomalo sivo tržište dominira u ovoj oblasti”, kazao je Mustafić.

Kako je istakla načelnica Odjeljenja za rad sa poslodavcima, Sonja Ivanović, najveći broj domaćih sezonaca je zaposlen u oblasti ugostiteljstva i turizma, na mjestima konobara, kuvara, pomoćnih konobara, pomoćnih kuvara, servira, sobarica, higijeničarki, peračica suđa, radnika u vešeraju…

Ove godine je Zavod intenzivirao aktivnosti u dijelu obilaska poslodavaca, sa ciljem da identifikuje njihove kadrovske potrebe, ponudi im usluge posredovanja i predstavi programe koje realizuje i aktuelne subvencije.

“Na osnovu pregleda svih poslodavaca koji su u protekloj godini zapošljavali najviše stranaca i onih koji su se u protekle tri godine obraćali Zavodu za posredovanje, mobilni timovi su obišli 415 poslodavaca iz primorskih opština. U neposrednom kontaktu mobilni timovi su anketirali poslodavce, upoznali ih sa benefitima ukoliko zaposle domaće radnike i ponudili im uslugu posredovanja domaće radne snage”, zaključuje Ivanović.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com