MILIONI EURA IDU U PRIVATNE DŽEPOVE - Volim Podgoricu

MILIONI EURA IDU U PRIVATNE DŽEPOVE

Ministarstvo finansija, iako javnost to s nestrpljenjem očekuje, ne odgovara na pitanje da li će biti smanjene akcize na duvan i kada bi se to moglo dogoditi? Portal CdM je od Ministarstva finansija tražio odgovor na ovo pitanje, ali su u resoru Darka Radunovića odlučili da ćute, uprkos tome što je ministar nedavno najavio mogućnost da akcize na duvan budu smanjene, navodi ovaj portal.

Rezultati pokazuju da legalna prodaja cigareta bilježi pad, ali zato “prodaja na crno” cvjeta.

Dok u Minustarstvu ćute, poslanica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović, za CdM kaže da je naglo povećanje akciza na duvanske proizvode dovelo do enormnog povećanja cijena u samo godinu i po dana, a očigledna pogrešna politika Vlade u ovoj oblasti je rezultirala najgorim ishodom po sve.

“Prvo, i pored povećanja cijena od skoro 70 odsto, zbog akciza i PDV-a, prihodi u budžetu su manji skoro 25 odsto nego prije tog povećanja. Drugo, legalna prodaja duvanskih prozivoda je prepolovljena, i ona je četiri mjeseca ove godine, prema podacima Agencije za duvan, iznosi 131,51 tona, duplo manje nego u istom period prošle godine. Za četiri mjeseca prošle godine je prodato 264,59 tona. Time je Vlada, svjesno, dovela do procvata nelegalne prodaje cigareta, čime je omogućeno da se u privatne džepove sliju milioni od šverca”, tvrdi ona za CdM.

Poslanica SDP-a smatra da je time Crna Gora, kao zemlja koja je na putu evropskih integracija opet preuzela neslavno prvo mjesto u Evropi kad je šverc duvanskih proizvoda u pitanju.

“Zbog svega ovoga i očiglednog neznanja u Ministarsvu finansija i Vladi, Klub SDP-a u Skupštini će tokom naredne sedmice podnijeti predlog zakona o akcizama, kojim ćemo predvidjeti smanjenje akciza na nivo koji će dovesti do smanjenja cijena i povećanja budžetskih prihoda, uz nadamo se, smanjenje nelegalne prodaje, za šta je potrebna i jača aktivnost inspekcijskih organa”, zaključila je Vuksanović.

Da podsjetimo šta je nedavno rekao ministar Radunović.

“Ako se pokaže da naša akcizna politika, sama po sebi, generiše neravnopravnost ili neizdržive uslove za subjekte koji u prometovanju duvanom regularno učestvuju, mijenjaćemo aktuelne stope, jer, pored ostalog, ni nama ne odgovara smanjenje prihoda po ovom osnovu”, poručio je on.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com