Tri udovice iz Crne Gore u kampu ISIL-a - Volim Podgoricu

Tri udovice iz Crne Gore u kampu ISIL-a

U posebnim kampovima ISIL-a u Siriji nalazi se sedamdesetak žena sa djecom ubijenih boraca te terorističke organizacije sa ovih prostora. Njih drže bukvalno kao zarobljenike jer su njihovi muževi kada su stigli u Siriju potpisali da se neće vraćati u zemlje porijekla.

Među ovim udovicama su tri žene iz Crne Gore, 58 iz Bosne i Hercegovine i 11 sa Kosova i Metohije.

Neke od njih su pokušale bjekstvo, ali su brzo uhvaćene. Njihov identitet se drži u strogoj tajnosti zbog ugrožene bezbjednosti. Najviše je žena iz BiH, a prema pisanju Avaza, u kampovima terorista je i skoro 130 djece.

Prema saznanjima Dana, dvije žene iz Crne Gore koje su u sirijskim kampovima su zvanično obaviještene da su im muževi poginuli, dok je trećoj suprug nestao još 2013. godine i nedavno je proglašen mrtvim.

Njima su oduzeta dokumenta čim su stupile na tlo Sirije i nemaju nikakv status. Obavezne su da služe ISIL-u, a nerijetko idu i u akcije.

Kako je jedan od bivših boraca ISIL-a ispričao u podgoričkom Višem sudu, tim ženama komanduje supruga ubijenog Podgoričanina Mirze Haklaja.

Na ratištima u Siriji poginulo je desetak crnogorskih državljana, dok se nekolicini izgubio svaki trag, pa su i njih proglasili mrtvima. Ranije je na ratištu u Siriji poginuo Adem Mustafić (35), koji se borio na strani Islamske države.

On se više od godinu dana borio u Siriji, a bio je jedan od ključnih ljudi za vrbovanje omladine sa ovih prostora. Mustafić je u Siriju otišao sa sugrađaninom Damirom Salkovićem, koji je takođe poginuo.

Nekoliko mjeseci ranije, u Siriji je poginuo i Plavljanin Ernad Huseinović, koji je prije toga na ratištu proveo pola godine.

Rožajac Adis Salihović poginuo je u Siriji 15. maja 2013. godine, zajedno sa Eldarom Kundakovićem iz Novog Pazara, koji je ratovao pod pseudonimom Ebu Bera. U Siriji je poginuo i Podgoričanin Mirza Haklaj, koji je bio zadužen za regrutaciju boraca sa ovih prostora.

Uprava za organizovani kriminal i suzbijanje terorizma Agencije za nacionalnu bezbjednost godinama prati crnogorske državljane povezane sa Islamskom državom.

Prate i rad 18 nevladinih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori zbog sumnjivih donacija iz Austrije i zemalja Bliskog istoka.

Od ukupno 18 nevladinih organizacija čiji rad prate bezbjednosne službe, po četiri djeluju na području barske opštine i u Podgorici, tri u Ulcinju, po dvije u Plavu, Pljevljima i Rožajama, a jedna u Bijelom Polju.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com