SJUTRA JE VIDOVDAN: Ovo obavezno uradite večeras prije spavanja! - Volim Podgoricu

SJUTRA JE VIDOVDAN: Ovo obavezno uradite večeras prije spavanja!

Jedan od najvećih  praznika – Vidovdan, obilježava se sjutra a za njega postoji jedno zanimljivo vjerovanje. Naime, vjeruje se da vidova trava, koja se od davnina smatrala biljkom za gatanje, može nešto da vam otkrije ovu noć.

Udate žene bi trebale ovu travu uoči Vidovdana da stave pod jastuk i šta sanjaju te noći, to će im se i desiti. Međutim, za djevojke važi drugo vjerovanje. One bi trebale vidovu travu, parče hleba i malo soli da stave pod jastuk.

Prije nego što legnu, treba da izgovore:

“Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen. Neka mi izađe na san”.

Postoji još jedno vjerovanje, a to je da će vam vidova trava pomoći da kroz vrlo kratko vrijeme upoznate budućeg muža.

Sličan običaj zabeležen je i kod Banatskih Hera. Tamo su majke na Vidovdan dovodile svoje kćerke do plota, a ove bi se obraćale svecu: “Vido, Vidovdane, što god očima vidim, sve da znam raditi.” U nekim su pak krajevima iznosili na vidjelo svoje tapije i obligacije, u drugim su vadili novac iz kase i brojali ga. Bilo je mnogo postupaka te vrste.

 

Vjerovale su da će se to i dogoditi, da će im budući muž doći u san. U okolini Vlasenice djevojke su uoči praznika brale vidovu travu i pripremale još ponešto. Nalivale su vodu u lonac koji je kupljen bez pogađanja, zatim uzimale malo hleba i soli, djetelinu sa četiri lista i jednu tkanicu koju bi prebacile preko lonca.

 

Po završenim pripremama, djevojka bi prije spavanja rekla: “Sveti Vide i vidova travo, otvorite mi oči da vidim svoga suđenoga. Ako je daleko, evo mu djetelina od četiri krila, neka k meni doleti; ako je gladan, evo mu soli i hljeba, neka se najede; ako je žedan, evo mu vode, neka se napije; ako ne može preko vode preći, evo mu ćuprije (misli na tkanicu), neka pređe.”

 

Prema narodnim vjerovanjima, već u narednih nekoliko dana djevojke će upoznati budućeg muža.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com