Home / ŽIVOT + / Duhovnost / DA LI VI VJERUJETE? Narodna vjerovanja na Vidovdan!

DA LI VI VJERUJETE? Narodna vjerovanja na Vidovdan!

Za one koji ne znaju, Vid je smatran vrhovnim božanstvom – “Bogom nad bogovima” a svi drugi bogovi tek polubogovima.

Među  Slovenima vjerovalo se da je Vid svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra ipraznikom za oči, odnosno praznikom koji “otvara oči”.

– Vidovdan važi i kao dan proricanja i gatanja, najčešće uz pomoć trave vid, poznate u narodu i kao vidac, vidić, vidovka, vidovčica. Tako djevojke često prizivaju vrhovno božanstvo – svetog Vida.

Foto-ilustracija: Profimedia/Jitka Saniová - ČIF

– U nekim krajevima Šumadije vidovčica, trava sićušnog prelijepog svjetlocrvenog cvijeta, brana je zorom, prije sunca, a u drugim krajevima – s večeri.

– Obično to rade djevojke – udavače i potapaju je u vodu, pa se ujutru cijela porodica umiva radi očnog vida – da ih preko godine ne bi boljele oči

– Na Vidovdan se, prema knjigama i vjerovanjima ne radi u polju – da kukuruz zametne klipove, ni u vinogradu – da se grožđe ne sasuši i otpadne

– Tog dana treba probati i  zrelo voće.

– Vjeruje se i da na Vidovdan valja započeti ručne radove – pletenje i vezenje

Foto: flickr/Zulema (zoblue)

– U Šumadiji i još nekim krajevima bio je običaj i da se na Vidovdan iznose stvari iz kuće da se “provetre radi moljaca”. Iznošene su i tapije i obligacije da bi se razgledale i provjetrile. Iznošene su i kese s novcem – da se vidi i izbroji.

– Na Homoljskim planinama se vjerovalo da godina može omanuti ako na Vidovdan nema oblaka, u Gruži da “ptica kukavica koja počinje na Mladence da kuka za kosovskom pogibijom, prestaje da kuka od Vidovdana”, a u Šumadiji da na “Vidov dan, u gluvo doba noći, sve vode na Kosovu poteku crvene kao krv”, a krvlju kosovskih junaka obojeni su i kosovski božuri

– Tako je u okolini Vlasenice bio običaj da djevojke, ubravši vidove trave, naliju vode u lonac koji su kupile bez pogađanja, uzmu malo soli, hleba, djetelinu sa četiri lista i jednu tkaninu koju prebace preko lonca i pred spavanje prozbore: “Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen, dovedi ga na san”.

Vjerujete li vi u neke narodne običaje na Vidovdan?

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com