Dobri prijatelji pozitivno utiču na vas: Uz njih ste zdraviji! - Volim Podgoricu

Dobri prijatelji pozitivno utiču na vas: Uz njih ste zdraviji!

Najbolji prijatelji sve će poboljšati, kod njih nema ‘ako’, ‘ili’, ‘ali’ i uvijek će biti na vašoj strani, baš kao i ti na njihovoj. Nedavno je istraživanje pokazalo kako dobri prijatelji mogu i značajno uticati na poboljšanje vašeg zdravlja kroz godine.

Ispitivalo se 50 starijih učesnika od kojih su 31 bili “SuperAges”, ljudi preko 80 godina života s epizodnim pamćenjem i impresivnom kognitivnom svjesnosti.

Učesnike su zatražili da ispune upitnik od 42 stavke o njihovoj psihološkoj dobrobiti. Najveća razlika između “SuperAges” i drugih ispitanika bila je u tome koliko su u životu imali zadovoljavajućih, toplih i vjernih veza.

Svi drugi upiti bili su slično odgovoreni.

 

Ovo je samo jedno u nizu istraživanja koja su ispitivala dobrobiti značajnih prijateljstva. Jedno takvo koje je vodio Vilijamom J. Čopikom, otkrilo da prijateljske veze, više nego porodične – imaju strašan uticaj na dugoročno zdravlje.

“Postoji veliki broj istraživanja koja podstiču ideju da bliska prijateljstva osnažuju zdravlje i život”, napisao je u studiji.

Vrlo je jednostavno. Mi smo ti koji odabiremo prijatelje, što znači da odobravamo njihov uticaj na naš život na pozitivan način, kaže Čopik.

Razmislite – koliko vam je topao prijateljski savjet ili razgovor promijenio perspektivu o nekom problemu koji ste imali. Oni utiču na vaše raspoloženje.

Istraživanja kažu da bi bez prijatelja, imali više šanse za bolesti srca, demencije, dijabetesa tipa 2, artritisa i slično.

Zato više nego ikada dajte prioritet druženja s prijateljima, to će vam, ne samo produžiti život, nego ga i obogatiti sjajnim sjećanjima, prenosi 24 sata.hr.

2 komentara

  1. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog site is in the very same area of interest as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Thanks a lot!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com