Home / ŽIVOT + / Alternativa / Saznajte kako Fejsbuk aplikacije prikupljaju vaše podatke (VIDEO)

Saznajte kako Fejsbuk aplikacije prikupljaju vaše podatke (VIDEO)

Iako se Fejsbuk trudi da ispravi propuste poslije Cambridge Analytica skandala, kompanija se i dalje suočava sa mnogim problemima. Stručnjaci za internet bezbjednost redovno na mreži pronalaze aplikacije koje zloupotrebljavaju korisničke podatke.

U objavi na sajtu Medium, on je naveo da bi javaskript potencijalno mogao da otkrije korisnikov Fejsbuk ID, ime i prezime, jezik koji govori, kao i pol, datum rođenja, profilnu sliku, kaver fotografiju, uređaj koji koristi, posljednje ažuriranje informacija, objave i statuse, kao i fotografije i prijatelje.

On takođe ističe da su ovi podaci javno bili izloženi bar od kraja 2016. godine.

Istraživač je pokrenuo sajt, čiji je zadatak bio da zahtjeva informacije od javascropta gdje je NameTests.com uskladištio sve podatke koje je uzeo od korisnika koji su radili kviz “Which Disney Princess Are You? (Koja si Dizni princeza?)”.

Otkriveno je da je bila potrebna samo jedna posjeta kako bi se pristupilo nečijim privatnim informacijama u periodu do dva mjeseca. De Ceukeler je obezbijedio i video dokaz ovog procesa.

On je problem prijavio Fejsbukovom Data Abuse programu u aprilu. NameTests.com je, prema svemu sudeći, ispravio problem 25. juna.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *