I država blokirala zemlju bivše savjetnice Svetozara Marovića - Volim Podgoricu

I država blokirala zemlju bivše savjetnice Svetozara Marovića

Država je juče blokirala zemljišni kompleks od gotovo 9,5 hiljada kvadrata u uvali Lučice, vlasništvo podgoričke kompanije Property investments zbog poreskog duga od 121.382 eura.

Najnovija blokada imovine kompanije, iza koje stoji Olivera Ilinčić, nekadašnja savjetnica bivšeg predsjednika državne zajednice Svetozara Marovića uslijedila je 20 dana, nakon što je to uradila Opština Budva koja je upisala poresko potraživanja od 98 hiljada eura. Ovim su država i budvanska administracija nastavile naizmjenično da upisuju hipoteke, kako bi se osiguralo da prilikom prodaje zemlje namire poreska potraživanja, koja sada premašuju milion eura.

Država je u julu 2016. upisala hipoteku na ime ukupnog poreskog potraživanja od 434 hiljade eura.

Osnivači podgoričke firme, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, sakriveni su iza firme Blunt internacional sa Britanskih Djevičanska ostrva.

Viši sud skinuo je u maju privremenu mjeru zabrane otuđenja sa zemljišnog kompleksa od 9.432 kvadrata u Lučicama, nakon što Specijalno tužilaštvo nije u zakonom predviđenom roku podiglo optužnicu protiv Ilinčić.

Istovremeno deblokirana je imovina sa još tri povezane firme Adriatic investments, Fifth avenue investment limited i Good location properties koja gazduju atraktivnim zemljišnim kompleksima od Budve, Bečića do Lučica, nekih 50 hiljada kvadrata, a koje se povezuju sa Ilinčić i Marovićem.

U okviru izviđaja u aferi „Property“ koji je pokrenulo Specijalno tužilaštvo, sumnjičilo se da je organizovana grupa, na čijem je čelu bio Marović, izvršila višemilionsku malverzaciju te prevaru gotovo 20 budvanskih porodica.

Kupovinom zemljišnih kompleksa na najatraktivnijim pozicijama, u vrijeme kupoprodajne groznice u periodu od 2007. do 2009. preko ovih firmi, čiji se vlasnici i dalje kriju iza ofšor firmi sa egzotičnih ostrva, brojni mještani su ostajali bez svoje ušteđevine, koja je na prevaru poslužila da se kao kolateral izmire kreditna dugovanja povezanih firmi, koje je neformalno predstavljala Ilinčić.

Iako se pod lupom našla Ilinčić, ipak, tužioci nijesu pokrenuli istragu i cijeli slučaj završili optužnicom, tako da vlasnici ovih firmi sada mogu da odahnu.

Osim Opštine i države koje su upisale hipoteke zbog poreskih dugovanja, hipoteku ima i Hipo Alpe adria banka (sada Addiko) zbog kredita od pet miliona eura, koji je prije deceniju uzeo Property investments. Banka je u nekoliko navrata objavljivala prodaju zemlje.

 (Vijesti)

1 komentar

  1. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com