CIJENE PRED SEZONU POLETJELE U NEBO: Bahato ili opravdano ponašanje trgovaca? - Volim Podgoricu

CIJENE PRED SEZONU POLETJELE U NEBO: Bahato ili opravdano ponašanje trgovaca?

Postalo je pravilo da početak ljetnje turističke sezone na primorju obilježi i porast cijena u trgovinama. Ovoga puta, ako je suditi po reakciji potrošača, ali i po istraživanju, došlo je do drastičnog skoka cijena mnogih artikala, u prosjeku od 20 do 40 odsto.

Mještani i turisti s razlogom negoduju. Cijene osnovnih namirnica su previsoke za prosječnog građanina, pričaju ljutito građani Herceg Novog za Radio Jadran.

“Užasno su porasle cijene da se više ne može kupiti ni hljeb niti mlijeko. Dva puta je za mjesec dana došlo do skoka . Samo mlijeko koje sam plaćala 60 centi, sada je 70 centi. Hljeb koji sam kupovala za 29 centi, sada dajem 40 centi”, navodi gorka jedna penzionerka, koja , kaže da sa 250 eura jedva preživljava. Zato uvijek i kupuje najjefinije namirnice.

“Svake sezone cijene rastu, a ove baš drastično. Naredne godine možemo očekivati nastavak poskupljenja, a plate i penzije ne mrdaju”, priča rezignirano sugrađanin.

“Nevjerovatno je sve otišlo, hrana, sanitarije, kozmetika… to je već divljanje. Najgore je što ćemo sve to plaćati i kada odu turisti. Trgovci su stvarno prećerali. Bezobrazluk”, srdita je Novljanka.

“Najviše su poskupili suhomesnati i mliječni proizvodi, sokovi, hrana za djecu, zatim voće i povrće, koje je daleko skuplje nego u ostalim gradovima. Sve je poskupilo, čak i voda. Strašno”, dodaje njena prijateljica.

“Visoke cijene ne odgovaraju ni domaćima niti turistima. Trebalo bi da se zapitamo kakvu poruku šaljemo gostima od kojih većini na primorju zavisi egzistencija. Oni se žale , a žalimo se i mi. Oni odoše, a nama ostadoše nagrđene cijene u svim radnjama”, primjećuje i mladi bračni par.

Turistima koji stižu iz evropskih zemalja sve je podnošljivo, čak i povoljnije, međutim, onima iz regiona kupovina u hercegnovskim trgovinama je često šokantna.

“Povrće i voće, prehrambrene namirnice, garderoba, u Herceg Novom su skoro duolo skuplji. Prinuđeni smo da dobro pazimo gdje kupujemo, jer smo već prvog dana uočili različite cijene istih artikala u marketima. Po nešto suhomesnato smo i donijeli sa sobom”, kaže jedan turista iz Sarajeva.

Herceg Novi ima razgranatu trgovinsku mrežu, konkurencija je velika, ali niko od velikih trgovinskih lanaca očigledno nije odolio izazovu veće zarade u sezoni. Jer, svi su korigovali cjenovnike.

Svi koji su prinuđeni da “čuvaju takulin” , pa i reporteri Radija Jadran uvjerili su se da su etikete s novim, većim cijenama na većini proizvoda u marketima.

Iz marketing službe “Volija” kažu da je “došlo do porasta troškova, što rezultira neminovnim povećanjem cijena”. Navode da neće biti novih poskupljenja tokom sezone, a sa njenim okončanjem cijene velikog broja artikala će vratiti na pređašnje stanje.

Na pitanje Radija Jadran koliko je ukupnog asortimana u procentima poskupilo, iz kompanije Voli trade DOO kazali su da poskupljenje nije linearno.

“Poskupili su pojedinačno artikli, u skladu sa našom analizom stanja na tržištu i aktivnostima konkurencije. Najmanje povećanje cijena je primjenjeno na proizvodima koji spadaju u osnovne životne namirnice, kao i na proizvodima čija nabavna cijena nije povećana”, naveli su iz “Volija”.

To što u marketima iste kompanije, u jednom gradu, prodaju iste proizvode po različitim cijenama u “Voliju” objašnjavaju različitim formatima marketa. “Veliki marketi imaju diskontnu ponudu i veći obrt, mali, kvartovski marketi koji su na turistički atraktivnim lokacijama su u drugoj cjenovnoj kategoriji, što je praksa svuda u svijetu”.

Koliko koštaju ulje, mlijeko, pivo…

Djeluje da je sve poskupilo. Prosječan građanin može da se suoči sa poskupljenjima luksuzne robe, jer bez nje može, ali sa skokom cijena osnovnih životnih namirnica i industrijskih proizvoda, teško. Najgore je što kvalitet često ne prati cijenu.

U Jadranovoj potrošačkoj korpi našli su se: ulje Vital, organsko mlijeko Bello, Nikšićko pivo u limenci od pola litre, kisjela voda Knjaz Miloš od pola litra, vino Plantaže Vranac od litra, susam pečeni od 100 grama “Omega”i prašak za veš Ariel. Ovi artikli poskupili su inače za 20 centi do 1,20. Ulje Vital u Idei iznosi 1,18 eura, ali je trenutno na akciji, te košta 1,09. U marketu Aroma je 1,25 eura, a u Voliju i HD Laković je 0,99 eura. Organsko mlijeko Bello u Idei iznosi 1,61 eura, u marketu Aroma je 1,45 eura, a u Voliju 1,59 eura. Najjeftinije je u Lakoviću i iznosi 1,29 eura. Nikšićko pivo u limenci od pola litre u Idei je 1,18 eura, u marketu Aroma je 1,09 eura, a u Voliju iznosi 1,15 eura. HD Laković ima najnižu cijenu od 0,79 eura. Kisjela voda Knjaz Miloš od pola litre u Idei iznosi 0,49 eura, u Aromi i Voliju je 0,45 eura, a u HD Laković je 0.39 eura. Susam “Omega” od 100 grama u Idei iznosi 0,82 eura, u Voliju 0,85 eura, dok u HD Laković ima najnižu cijenu od 0, 69 eura. Vino Plantaže Vranac od litre u Idei ima redovnu cijenu od 2,72 eura, ali trenutna akcijska cijena je 2,39 eura. U marketu Aroma iznosi 2,65 eura, u Voliju je 2,69 eura, dok je u Lakoviću 2,19 eura. Prašak za veš “Ariel” od 3 kilograma u Idei iznosi 6,76, ali mu je akcijska cijena 5,99 eura. U marketu Aroma je 6,39 eura, u Voliju 5,99 i u Lakoviću 4,99 eura.dr

Radio Jadran

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com