CRNA GORA ŠALJE OFICIRE U MISIJU KFOR NA KOSOVU: “Nismo izdali Srbiju” - Volim Podgoricu

CRNA GORA ŠALJE OFICIRE U MISIJU KFOR NA KOSOVU: “Nismo izdali Srbiju”

Odluka Crne Gore da pošalje dva oficira u misiju KFOR na Kosovu je ispravna i jedina moguća, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković u intervjuu Radiju Crne Gore.

On je saopštio da je ta odluka donesena iz pragmatičnih razloga u cilju doprinosa regionalnoj bezbjednosti.

„Smatramo da treba aktivno da se uključimo u pitanje regionalne bezbjednosti. Kosovo je naš dobar susjed, sa kojim želimo da gradimo najbolje moguće odnose. Želimo da iznutra vidimo stanje bezbjednosti na Kosovu. Zbog toga je ta naša odluka ispravna i jedina moguća. Shvatamo i frustriranost opozicije po tom pitanju“, kazao je Bošković i dodao da, oni koji se protive toj odluci, protive se i crnogorskoj nezavisnosti.

„Crna Gora nije izdala Kosovo, jer Kosovo nije dio Crne Gore već samostalna država, Crna Gora nije izdala Srbiju, jer Crna Gora nije dio Srbije da bi mogla da izda Srbiju“, poručio je Bošković, za Radio CG

On je naveo da je bezbjednost regiona jedan od najvećih interesa Crne Gore.

„Cilj je bezbjednost i stabilnost u regionu, a KFOR doprinosi miru i stabilnosti na Kosovu, ali i na Balkanu“, naveo je ministar odbrane.

Izjave srpskog kolege Vulina, koji je kazao da odluka Crne Gore o slanju vojnika na Kosovo nije prijateljska, Bošković vidi kao emotivne i lične, prije nego utemeljene u stvarnosti i argumentima.

Bošković je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je KFOR najveći garant stabilnosti i bezbjednosti srpske zajednice na Kosovu.

„Ne vidim kako bi onda odluka Crne Gore mogla biti protiv toga ako je kompletna misija u cilju očuvanja srpske zajednice na Kosovu“, poručio je Bošković.

Bošković je uoči NATO samita, koji će biti održan u Briselu 11. i 12. jula, na kojem će Crna Gora prvi put učestvovati kao punopravna članica, kazao da će neke od tema tog skupa biti nova komandna struktura NATO, integracije NATO snaga, izdvajanja za odbranu…

On je naveo da se godinu nakon ulaska u NATO potvrđuje da je država donijela ispravnu odluku za dobrobit svih građana.

„Najvažnije je da učlanjenje u NATO obezbjeđuje dugotrajni mir, stabilnost i bezbjednost i da opasnost od nekog novog sukoba, poput onih iz 90-ih godina prošlog vijeka, kada je Crna Gora u pitanju više ne može da se desi“, kazao je Bošković.

On je dodao da je se članstvo u NATO-u tiče i vladavine prava, što kako dodaje Bošković čini da se građani osjećaju sigurnije.

Do kraja godine stižu još dva helikopteraDo kraja godine stižu još dva helikoptera

Govoreći o airpolising sistemu, i činjenici da naše nebo čuvaju Grčka i Italija, Bošković je kazao da su benefiti višestruki, počevši od većeg broja komercijalnih letova do većih prihoda po tom osnovu.

„Crna Gora nikada ne bi bila u mogućnosti da obezbijedi taj nivo zaštite neba, da nije postala članica NATO-a“, naveo je Bošković i dodao da taj NATO sistem kontrole neba, Crnu Goru ništa ne košta.

Bošković je ponovio da članstvo u Alijansi Crnu Goru godišnje košta 450.000 eura. Uz NATO je, kako je pojasnio ministar, i modernizacija Vojske Crne Gore, jeftinija.

Helikopter spreman za požarnu sezonu

Govoreći o nabaci tri višenamjenska helikoptera, Bošković je podsjetio da je jedna letjelica u aprilu stigla u Crnu Goru.

U toku je obuka naših vojnika u Sloveniji za gašenje požara, i kako je dodao Bošković taj helikopter će od 15. jula biti spreman za pomoć u vanrednim situacijama.

Druga dva, potpuno nova helikoptera, trebalo bi da stignu u Crnu Goru sredinom oktobra.

„Do kraja godine imaćemo sva tri helikoptera u punom pogonu“, zaključio je Bošković za Radio CG.

rtcg.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com