DANAS JE IVANJDAN: Zaštitnik kumstva i djevojački praznik praznuje se u smjehu i veselju, a koja želi udaju i bebu neka uradi ovo! - Volim Podgoricu

DANAS JE IVANJDAN: Zaštitnik kumstva i djevojački praznik praznuje se u smjehu i veselju, a koja želi udaju i bebu neka uradi ovo!

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče i krstitelja Isusa Hrista.

Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje Crkva. Sveti Jovan Preteča bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana. Prema hrišćanskom učenju, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva.

FOTO: PRINTSKRIN YOUTUBE

Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz prethrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vrijeme ljetnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve. U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pjevalo.

Narodni običaji i vjerovanja

Među nizom predivnih starih srpskih običaja na ovaj dan izdvaja se branje ljekovitih trava i pletenje vijenaca od ivanjskog cvijeća. Djevojke na današnji dan svaka u svoj vijenac upliću i po jednu crvenu ružu. Vjeruje se da je današnji dan toliko veliki praznik da se sunce triput zaustavlja.

Vjeruje se i da voda na današnji dan dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rijekama, potocima, jezerima. Bilje i trave imaju pojačana ljekovita svojstva. Zato se bere ljekovito bilje i pletu vijenci, koje se čuva u kući kao lijek protiv raznih boleština.

Djevojački praznik

Ivanjdan se može nazvati i Djevojačkim praznikom jer je čitav niz rituala povjeren djevojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivandana djevojke pale ivandanjske vatre, beru cvijeće i trave, pjevaju i pletu vijence.

FOTO: PROFIMEDIA

Takođe se vjeruje da ove noći treba hvatati svice i nositi kući. Mlade djevojke na ovaj dan su u saksiji sijale po malo žita, a na Petrovdan gledale kako je niklo.

Vjeruje se i da se vjenčići od jovanove trave dan posle praznika kače iznad ili sa desne strane kućnih vrata. Oni štite dom od zla, uroka i nesreće čitave naredne godine.

Vinogradari praznuju

U vinogradima se na današnji dan ništa ne radi.

FOTO: PROFIMEDIA

Čak u vinograd ne ulaze ni tri dana prije ni tri dana posle Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan.

Mlade djevojke na današnji dan u prvi i poslednji zalogaj doručka huknu i čuvaju ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera stave pod jastuk ne bi li im se u snu pojavio lik onog ko im je suđen.

FOTO: PROFIMEDIA

I od svježe divlje metvice ubrane na Ivanjdan prave se vjenčići kroz koje u dane mladog mjeseca djevojke triput krišom gledaju u voljenog, a vjerovanje kaže da se potom srca sigurno spajaju u ljubavi.

Kako da nerotkinje rode dijete

U nekim krajevia vjeruje se da se nerotkinje, koje žarko žele potomstvo, na današnji dan provlače kroz vijence od jovanove trave, a onda se kupaju u rijeci ne bi li voda sprala urok. Vjeruje se i da ako žele uspješnu trudnoću i zdravu bebu, žene treba da posjete sve koje nose ime Stana ili Stanka.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com