ČIJI JE SVAČ? Markuš: Sumnjam da je CG vlast dala Manastir Svetog Jovana Krstitelja i mjesto Svač za refrendumske glasove” - Volim Podgoricu

ČIJI JE SVAČ? Markuš: Sumnjam da je CG vlast dala Manastir Svetog Jovana Krstitelja i mjesto Svač za refrendumske glasove”

Ploča na kojoj je napisano da je Svač kod Ulcinja “zaostavština albanske kulture” još nije uklonjena iz ovog mjesta gdje se nalazi pravoslavni manastir i na čijim temeljima policija danas nije dozvolila mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfolohiju da služi Svetu arhijerejsku liturgiju, rekao je Srni hroničar Mitropolije Crnogorsko Primorske, Jovan Markuš.
Markuš je podsjetio da je na ovom mjestu postavljena nelegalna ploča koja ni danas nije uklonjena kao da je, kako je rekao, Svač u Albaniji, a ne u Crnoj Gori.

Grupa od dvadesetak Albanaca pokušala da spriječi mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vjernicima služi Svetu liturgiju

“Na ploči u obliku spomenika na albanskom jeziku piše `u čast naših predaka Ilira koji sagradiše ovaj drevni grad Svač kao zaostavštinu naše albanske kulture`”, naveo je Markuš, nakon što je danas grupa od dvadesetak Albanaca predvođena Hadžijom Sulejmani, odbornikom ulcinjske Demokratske partije, pokušala da spriječi mitropolita Amfilohija da služi na temeljima hrama.

Markuš je izrazio sumnju da je crnogorska vlast dala Manastir Svetog Jovana Krstitelja i mjesto Svač za glasove uoči referenduma 2006. godine, kada je izglasana nezavisnost.

On je naveo da je ovakvo ponašanje Albanaca i zatvaranje očiju vlasti dovode do nemilih scena, kao što je ova današnja i pokušaj da se imovina Mitropolije, koja joj pripada vjekovima, prvo oduzme, a potom proglasi i teritorijom Albanije i da se to još i obilježi.

Markuš je podsjetio da je Svač sa Manastirom Svetog Jovana Krstitelja bio srednjovjekovno utvrđenje na stijeni iznad Šaskog jezera, kod sela Šas, sjeveroistočno od Ulcinja, na teritoriji Crne Gore.

Prema njegovim riječima, još u osmom vijeku to je bio episkopski grad, a o njegovom razvoju u ranom srednjem vijeku nema podataka.

“Pominje se u Nemanjinom žitiju 1216. godine kao grad koji je Stefan Nemanja osvojio u Primorju. Mongoli su ga razorili 1241. i pobili stanovništvo, ali se Svač ponovo podigao. Od kraja 14. vijeka propada, a 1406. godine pominje se kao selo. NJegov episkop moli Veneciju da utvrdi i zidovima opaše njegovo mjesto, kao što je to bilo ranije. Grad je kovao svoj novac”, priča Markuš.

On je dodao da je utvrđenje Svač bilo opasano zidovima sa kulama, a prema jugu je bilo prirodno nepristupačno, jer se stijene strmo spuštaju prema jezeru. Sa te strane postoji jedna staza kojom se silazilo do vode i uz koju ima tragova kapije.

Markuš je naveo da je glavni ulaz u utvrđenje sa sjeverne strane, a da se odmah pored nalazi Crkva Svetog Jovana koja je, prema natpisu na fasadi, zidana 1300. godine.

“S obzirom na fragmente uzidane u zapadni zid, moguće da je na istom mjestu postojala starija crkva, pa da su je vjerovatno Mongoli srušili”, rekao je Markuš, te dodao da je apsida crkve ubačena u prizemlje starije kule od koje se sačuvao i sprat.

On je ispričao da se u sklopu sjevernog zida grada, osim crkve, nalaze i ostaci još jedne manje crkve, kao i jedne spolja, pored bedema.

“U samom gradu ima ostataka zgrada za stanovanje od kojih su neke očuvane vrlo dobro”, dodao je Markuš, te napomenuo da u Svaču ima ostataka osam crkava, dok je u podgradu najdominantnija crkva Svete Marije, podignuta vjerovatno poslije 1300. godine.

Mitroplija crnogorsko-primorska saopštila je danas da je grupa od dvadesetak Albanaca predvođena Hadžijom Sulejmani, odbornikom ulcinjske Demokratske partije, jutros pokušala da spriječi mitropolita Amfilohija da služi Svetu arhijerejsku liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju.

Albanci predvođeni odbornikom ulcinjske vladajuće koalicije pokušali su da onemoguće prilaz crkvi, pa je policija obezbijedila dolazak, ali ne na temelje hrama, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Uprava policije Crne Gore potom je saopštila da je policija zabranila predstavnicima Mitropolije crnorgorsko-primorske da služe na ostacima hrama na Svaču, jer skup nije blagovremeno prijavljen i zbog toga što su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira.

2 komentara

  1. Svač je cijelu svoju istoriju bio katolički grad te sufragan Barske arhiepiskopije. Latinski “Suacium”. Nikada tu SPC nije bilo….

    1. Latinkoo..
      Kako da ne,haaaa…..
      Čim su stigli latini,tako je i grad vazda bio katolicki.
      Zemljace pogledaj izgled ostataka hramova,istok,zapad…..pa negde pogledaj,procitaj kako se gradi crkva i na osnovu toga ces mozda priznati da je sve na tom mestu SRBSKO.!
      Pre nego ste postali latini bili ste pravoverci,svetosavci…Iliri,Tribali tj.SRBI.
      Pitaj djeda ko si i sta si…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com