Domaća voda 20 puta skuplja od vode iz Hrvatske - Volim Podgoricu

Domaća voda 20 puta skuplja od vode iz Hrvatske

Hercegnovski Vodovod prinuđen je da domaću vodu, iz Regionalnog vodovoda, tokom ljeta plaća gotovo 20 puta skuplje od one koja stiže iz susjedne Hrvatske.

Kubik vode iz Hrvatske, iz sistema Trebišnjica Plat, košta 2,9 centi i to nakon obrade u Filterskoj stanici “Mojdež”, kažu u Vodovodu. Pojašnjavaju da 70 odsto vode, odnosno između 430 i 480 litara u sekundi, stiže iz Hrvatske i da za tu vodu ne plaćaju carinu i PDV.

Kubni metar, odnosno hiljadu litara domaće vode, hercegnovski Vodovod plaća Regionalnom više od 55 centi, odnosno gotovo 20 puta skuplje. Iako u novskom Vodovodu tvrde da trenutno imaju dovoljno vode iz sopstvenih rezervi, kažu da su ugovor o isporuci vode sa Regionalnim potpisali kako ne bi ugrozili vodosnabdijevanje u jeku turističke sezone. Tada u najvećem bokeljskom gradu, pored 30.000 domicilnih stanovnika, boravi još skoro toliko turista.

Iz Regionalnog vodovoda nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, između ostalih i zašto im je voda 20 puta skuplja nego hrvatska.

Poređenja radi, za oko 12 miliona kubika vode koja je iz sistema Plat Trebišnjica, preko Konavala u Hrvatskoj, stiglo do potrošača, lani je plaćeno 300.000 eura, a za 200.000 kubika iz Regionalnog vodovoda – 110.000 eura.

Plate​Najviše vode stiže sa Plata u Hrvatskoj

Hercegnovski Vodovod lani je je već 11. septembra prestao da preuzima vodu iz Regionalnog, ali su morali da plate ugovorom definisane količine vode. Praktično, kažu da su platili 85.000 eura za vodu koju nijesu koristili.

Hercegnovljani su predlagali da iz Regionalnog vodovoda preuzimaju vodu samo u kritičnim ljetnim mjesecima, jer imaju dovoljne količine i zalihe za ostali period, ali to navodno nije prihvaćeno. Tako će Herceg Novi u julu i septembru iz Regionalnog vodovoda dobijati 15, u avgustu 30, a u ostalim mjesecima do kraja godine 5 litara vode u sekundi. Herceg Novi se vodom snabdjeva i sa lokalanog izvorišta Opačica čija je trenutano rezerva 100 litara u sekundi, ali se trenutno ne eksploatiše jer ima dovoljno vode iz ostala dva sistema.

Direktorica Vodovoda Olivere Doklestić ističe da u rezervi ima oko 100 litara vode u sekundi koja u svakom trenutku može biti puštena u sistem.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com