Home / NOVOSTI / Društvo / Crnogorski vojnici učestvovaće u misijama u Letoniji i Iraku
Vojnici VCG

Crnogorski vojnici učestvovaće u misijama u Letoniji i Iraku

Donijete su važne odluke o snaženju politike odbrane i odvraćanja, jačanju spremnosti NATO snaga, kao i u borbi protiv terorizma i uspostavljanju trening misije u Iraku, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon održanog prvog sastanka na samitu NATO-a.

“Saglasili smo se oko važnosti ravnopravne podjele tereta u okviru NATO saveza u čemu će i Crna Gora doprinijeti i čemu već doprinosi precizno definisanim planom da do 2024. godine izdvoji 2% BDP za odbranu, i možda koju godinu ranije 20% u okviru toga za modernizaciju vojske”, saopštio je Đukanović.

Ipak predsjednik Crne Gore, konstatovao je da većina članica NATO-a ne poštuje obavezu kad je u pitanju izdvajanje za odbranu.

“Zato i ne čudi insistiranje američkog predsjednika Donalda Trampa na ispunjavanju obaveza koje su članice prihvatile pristupanjem u NATO, tj. participacijom od 2%”, naveo je Đukanović.

pressDjukanovic008

Na prvom sastanku, kako je kazao Đukanović donijete su i važne odluke o snaženju politike odbrane i odvraćanja, jačanju spremnosti NATO snaga, kao i u borbi protiv terorizma i uspostavljanju trening misije u Iraku.

“Crna Gora će svakako doprinijeti politici odbrane i odvraćanja time što će učestvovati u snagama Alijanse u Letoniji zajedno sa Slovenijom pod komandom Kanade. Crnogorske snage biće dio NATO-ovih snaga koje su raspoređene na Baltiku i u Poljskoj. Namjera nam je da učestvujemo i u trening misiji u Iraku”, istakao je Đukanović i dodao da Crna Gora kao dio Alijanse želi da participira u svim obavezama koje proističu iz članstva iako postoji nerazumijevanje dijela domaće javnosti kao i kod susjeda.

pressDjukanovic005

Predsjednik Crne Gore, kazao je i da je zadovoljan koracima u jačanju saradnje Evropske unije i NATO, nakon što je juče potpisana zajednička deklaracija.

“Vjerujem da saradnja dvije organizacije ima poseban značaj za dalje procese na zapadnom Balakanu”, kazao je on.

Za Crnu Goru je prema riječima Đukanovićam najvažnija odluka o pozivu za početak pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji.

“Radujem se što će Sjeverna Makedonija postati nova članica NATO saveza, nakon uspješno završenih procedura. Na sjedinici sam naglasio da se politikom otvorenih vrata jača stabilnost i bezbjednost, ne samo na Zapadnom Balkanu, nego u Evropi i NATO prostoru u cjelini”, zaključio je Đukanović.

 

loading...

One comment

  1. E crno ti jutro Crna Goro, kad si se u ovo pretvorila! Nasi vojnici da budu okupatori tudjih drzava? Nasi vojnici da ginu i krvare za zapadne mocnike, i vladare iz sijenki??? Cestita Hristolika vojska Kralja Nikole, dozivjela je da im unuci i praunuci pljunu na obraz i da DPS banda izvrne moral i istoriju, preokrene sve Casno sto je Crna Gora bila i znacila, i pretvori se u prciju Vatikanskih sluga, i stranih mocnika, bankarskih i masonskih lobija…. Jad i bijeda! Neka je proklet svaki Crnogorac koji sa puskom u ruci ode u tudju zemlju zarad NATO pakta, modernih zlotvora i okupatora!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *