Održana Centralna javna rasprava povodom izrade predloga lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za period 2019. – 2020. godine - Volim Podgoricu

Održana Centralna javna rasprava povodom izrade predloga lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za period 2019. – 2020. godine

“Radna grupa će razmotriti sve primjedbe sa javne rasprave. Nacrt dokumenta biće proslijeđen Ministarstvu za ljudska i manjinska prava na saglasnost, a nakon toga, biće stavljen u skupštinsku proceduru, radi usvajanja na sjednici Skupštine glavnog grada.

Vjerujemo da će aktivnosti predviđene ovim Planom biti uspješno realizovane.

Utemeljenim zakonskim okvirima, doprinosom NVO sektora čiji su fokus ova pitanja, medijskim praćenjem ovih tema – ostvaruje se napredak u integrisanju politike rodne ravnopravnosti u brojnim segmentima društva”, saopštila je Ivana Vučinić, koordinatorka Radne grupe za izrade predloga lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za period 2019. – 2020. godine na javnoj raspravi koja je upriličena povodom izrade ovog dokumenta.

“Hoću da vjerujem da većina žena danas zna da treba prevazići neke negativne djelove tradicije, osnažiti jedna drugu i bez straha zauzeti mjesto u društvu. Ravnopravnost žena i muškaraca nerazdvojivi je korpus ljudskih prava. Zato je posvećenost promociji ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti neophodna za demokratski prosperitet svakog društva”, zaključila je Ivana Vučinić.

Tokom centralne javne rasprave obratila se i Biljana Pejović, šefica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, koja je pohvalila napore Glavnog grada, kao i to što je gradska uprava prepoznala važnost pitanja rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou. Takođe je kazala da je Nacrt veoma ambiciozan, te da je u skladu sa nacionalnom strategijom i ostalim aktima koja se odnose na pitanja rodne ravnopravnosti.

Na javnoj raspravi je bilo riječi i o metodologiji dokumenta, opisu stanja kroz statističke podatke, strateškim  ciljevima i aktivnostima koje ih prate, a koje su definisane Nacrtom, načinom obezbjeđivanja sredstava za realizaciju aktivnosti, ali i planom praćenja, sprovođenja i procjene uspješnosti, te planom komunikacije sa javnošću.

Na centralnoj javnoj raspravi nije bilo primjedbi, a Nacrt dokumenta je ocijenjen kao kvalitetan, uz želju da se isto tako uspješno i realizuje. Prosječna ocjena kvaliteta i uspješnosti javne rasprave, na skali od 1 do 5, bila je: kvaliteta 4,71 a  uspješnosti 4,64.

Po okončanju Javne rasprave, ovaj razvojni dokument će biti proslijeđen Ministarstvu za ljudska i manjinska prava na saglasnost i Skupštini Glavnog grada na usvajanje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com