Brajović dodijelio nagrade: Čirgić je utemeljio naš jezik u bit crnogorskog identiteta - Volim Podgoricu

Brajović dodijelio nagrade: Čirgić je utemeljio naš jezik u bit crnogorskog identiteta

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je danas 13-julske nagrade Vukiću Puleviću, Krstu Andrijaševiću, Aleksi Asanoviću Adnanu Čirgiću.

Obraćajući se ovogodišnjim laureatima, Brajović je za Čirgića rekao da je utemeljivao crnogorski jezik u bit crnogorskog identiteta, kao i da je Pulević nagradu zaslužio mnogo ranije.

“On zna da ljudi kasne, a djela se rađaju na vrijeme kao njegova. Niko kao Krsto Andrijašević ne zna da se u liniji života ne čita umjetnost, već umjetnost čita i linije i tačke i crte čovjekovog života”, kazao je Brajović.

Čirgić je istakao da nagrada koja nosi ime najsvjetlijeg praznika obavezuje i žiri i dobitnike.

“Obaveza je dobitnika da istaknu da nagrada nije samo nagrada za njihovo lično djelo, no i nagrada za prethodnike na čijem se djelu temelji njihovo stvaralaštvo”, kazao je Čirgić.

Prema riječima Brajovića, vrijeme je da se Crna Gora okrene sebi i da prepozna iskonske vrijednosti, iskoristi potencijale kako bi na temeljima i zidovima digla krov pod evropskim nebom.

“Crna Gora je uvijek bila usijano željezo, na nakovnju prošlosti, koje se kovalo pod udarima budućnosti. Crna Gora je kaljena i na plamenovima Berlinskog kongresa 1878, ali i na julskim vatrama 1941. godine. Ne postoji datum koji ne bi mogao biti imendan dana državnosti Crne Gore”, zaključio je Brajović.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com