Izlazak na ulice koči reformu izbornih zakona - Volim Podgoricu

Izlazak na ulice koči reformu izbornih zakona

Protesti koje je Demokratski front (DF) najavio za jesen mogli bi otežati reformu izbornog zakonodavstva koje traži dio opozicije, smatraju u opoziciji i civilnom sektoru. Član Predsjedništva Fronta Andrija Mandić izjavio je da u tom političkom savezu ozbiljno razmišljaju o organizovanju protesta na jesen, zbog nastavka političkog progona svojih funkcionera.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović smatra da najave protesta ne mogu blokirati formiranje ad hok radne grupe za izmjenu izbornih zakona.

“Smatram da nema te političke akcije koja može ugroziti pregovore, ako postoji politička volja da se dođe do rješenja. Posebno iz razloga što naš plan ima apsolutnu podršku relevantnih adresa međunarodne zajednice.

Nisam upoznat sa odlukom ili najavom donošenja odluke o pozivu građanima na proteste, ali sam siguran da pritisak na vlast ne može ugroziti bilo čiju pregovaračku poziciju, ako su ti pritisci demokratski, građanski i nadasve mirni i, što je najvažnije, upereni isključivo protiv vlasti”, kazao je Bogdanović.

Lideri Demokrata i pokreta URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović dostavili su parlamentu “Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucionalnog stanja u Crnoj Gori” kojim se, između ostalog, traži formiranje radne grupe koja bi se bavila izbornim zakonima i raspisivanjem svih izbora u jednom danu.

U planu se zahtijeva rješenje u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, novi način izbora članova Savjeta RTCG. Dok su iz dijela opozicije najavili učešće u izmjenama izbornog zakonodavstva, iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazali su da formiranje radne grupe treba očekivati na jesen. Čelnici Fronta ranije su poručili da neće učestvovati u radnim tijelima “koje formiraju strane ambasade”, dok su juče poručili da će zbog poziva Tužilaštva funkcionerima DF-a razmisliti o protestima.

Oni su tada kazali da od ostatka opozicije očekuju da im se pridruži, kao i da će u tom slučaju napustiti radna tijela skupštine.

Bogdanović smatra da je plan izmjena izbornog zakonodavstva, koji su podržale institucije Evropske unije, “opasno tlo za DPS i njene saradnike na javnoj politickoj sceni.

“Iz tog razloga ozbiljno su krenuli sa opstrukcijom sa namjerom da blokiraju konstituisanje ad hok parlamentarnog radnog tijela i najtjeraju Demokrate i pokret URA da se iz ovog procesa povuku i prepuste kormilo onima sa kojima bi lakše došli do konsenzusa o ovim strateški važnim pitanjima za budućnost Crne Gore.

Od objave Plana i za njih neočekivane podrške EU, bilo je mnogo pokušaja da se osujeti plan, skrene sa teme i ode u zonu potpune političke dezorijentacije kako bi se nastavilo utabanom stazom poznatih izbornih zloupotreba”, ističe Bogdanović, dok pravnik Sergej Sekulović smatra da čelnici Fronta pokušavaju da dobiju političke poene najavom protesta.

“Mislim da se radi o političkoj akciji koja treba da skrene pažnju na taj politički subjekt i da se postavi razliku između njih i drugog dijela opozicije, pri čemu će DF pokušati da se nametne kao lider opozicionih akcija.

Domete tek treba vidjeti, ali lično sumnjam da mogu blokirati proces.

Ono što će imati za rezultat je moguće otežavanje pozicije onih subjekata koji budu dio procesa pregovora”, kazao je Sekulović.

Skupština bi mogla opet da raspravlja o imunitetima 

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz Fronta, taj politički savez neće učestvovati u radnoj grupi “iako neko želi blokadu parlamenta”.

“Ne očekuju valjda da nas i dalje progone, a mi da budemo konstruktivni i učestvujemo u odborima i radnim grupama. Mi smo iskazali spremnost da učestvujemo u radnoj grupi, ali nove najave progona mijenjaju situaciju. Neko želi blokadu parlamenta, jer ako nema DF-a ni Demokrata u skupštini, opet smo u ozbiljnoj krizi”, kazao je “Vijestima” jedan od funkcionera Fronta. Prema tvrdnjama drugog sagovornika “Vijesti”, zbog odbijanja Milana Kneževića i Nebojše Medojevića da svjedoče, Tužilaštvo bi moglo ponovo tražiti glasanje o ukidanju njihovog poslaničkog imuniteta.

“To bi značilo da Administrativni odbor mora opet da se sastane i skinu im imunitet. Podnijeli su prijavu zbog govora u Skupštini, iako Ustav garantuje imunitet zbog iskazanog političkog stava i mišljenja”, tvrdi on.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com