Sud usvojio žalbu Vojvodić: Nezakonito razriješena, ali bez povratka na mjesto rektora - Volim Podgoricu

Sud usvojio žalbu Vojvodić: Nezakonito razriješena, ali bez povratka na mjesto rektora

Osnovni sud u Nikšiću usvojio je žalbu Radmile Vojvodić i poništio odluku Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore o smjeni Vojvodić sa mjesta rektora UCG.

-Utvrđujući spornu činjenicu među strankama da li je bilo neophodno izjašnjenje Senata UCG, ovaj sud je mišljenja da je Upravni odbor mogao da razmotri inicijativu i donese odluku o razrješenju rektora bez prethodnog izjašnjenja Senata, ali samo u slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, što u konkretnom slučaju nije bio slučaj… Dolazi se do zaključka da se o inicijativi za razrješenje rektora moraju izjasniti i Senat i UO UCG, što u konkretnom nije učinjeno. U krajnjem, nijesu bile ispunjene procesno-formalne pretpostavke za odlučivanje o razrješenju rektora UCG, ovdje tužiteljice, od strane UO UCG – navedeno je u odluci.

U obrazloženju, kako prenosi Antena M, piše da u Odluci o razrješenju Vojvodić, nije navedeno u čemu se ogledaju razlozi za razrješenje.

– Niti vremenski okvir u kojem ista nije izvršavala obaveze predviđene zakonom i Statutom UCG.

Navedeno je i da je Vojvodić, odluke u vezi sa Visokom medicinskom školom u Beranama, izvršavala u skladu sa obavezama propisanim Statutom UCG.

Rektorat UCG je saopštio da je Osnovni sud u Nikšiću odbio kao neosnovan zahtjev kojim je traženo da Radmila Vojvodić ponovo bude rektor Univerziteta Crne Gore .

U reagovanju Rektorata UCG navodi se da je punomoćniku Univerziteta u srijedu uručena presuda Osnovnog suda u Nikšiću po tužbi Vojvodić.

Tužbom je, podsjećaju iz Rektorata, traženo da se poništi odluka UO o razrješenju Vojvodić sa funkcije rektora, kao i da se UCG obaveže da uspostavi stanje koje je bilo prije donošenja te odluke.

Drugim dijelom tužbenog zahtjeva je traženo da Vojvodić ponovo bude rektor, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je Sud prihvatio zahtjev u dijelu u kojem je traženo poništenje odluke o razrješenju.

Sud je odbio kao neosnovan zahtjev kojim je traženo da UCG uspostavi stanje kakvo je bilo prije donošenja odluke UO, u suštini zahtjev da Vojvodić ponovo bude rektor, naglasili su iz Rektorata.

Iz UCG su  najavili žalbu na odluku Suda.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com