Home / NOVOSTI / Društvo / Sud usvojio žalbu Vojvodić: Nezakonito razriješena, ali bez povratka na mjesto rektora
Foto UCG

Sud usvojio žalbu Vojvodić: Nezakonito razriješena, ali bez povratka na mjesto rektora

Osnovni sud u Nikšiću usvojio je žalbu Radmile Vojvodić i poništio odluku Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore o smjeni Vojvodić sa mjesta rektora UCG.

-Utvrđujući spornu činjenicu među strankama da li je bilo neophodno izjašnjenje Senata UCG, ovaj sud je mišljenja da je Upravni odbor mogao da razmotri inicijativu i donese odluku o razrješenju rektora bez prethodnog izjašnjenja Senata, ali samo u slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, što u konkretnom slučaju nije bio slučaj… Dolazi se do zaključka da se o inicijativi za razrješenje rektora moraju izjasniti i Senat i UO UCG, što u konkretnom nije učinjeno. U krajnjem, nijesu bile ispunjene procesno-formalne pretpostavke za odlučivanje o razrješenju rektora UCG, ovdje tužiteljice, od strane UO UCG – navedeno je u odluci.

U obrazloženju, kako prenosi Antena M, piše da u Odluci o razrješenju Vojvodić, nije navedeno u čemu se ogledaju razlozi za razrješenje.

– Niti vremenski okvir u kojem ista nije izvršavala obaveze predviđene zakonom i Statutom UCG.

Navedeno je i da je Vojvodić, odluke u vezi sa Visokom medicinskom školom u Beranama, izvršavala u skladu sa obavezama propisanim Statutom UCG.

Rektorat UCG je saopštio da je Osnovni sud u Nikšiću odbio kao neosnovan zahtjev kojim je traženo da Radmila Vojvodić ponovo bude rektor Univerziteta Crne Gore .

U reagovanju Rektorata UCG navodi se da je punomoćniku Univerziteta u srijedu uručena presuda Osnovnog suda u Nikšiću po tužbi Vojvodić.

Tužbom je, podsjećaju iz Rektorata, traženo da se poništi odluka UO o razrješenju Vojvodić sa funkcije rektora, kao i da se UCG obaveže da uspostavi stanje koje je bilo prije donošenja te odluke.

Drugim dijelom tužbenog zahtjeva je traženo da Vojvodić ponovo bude rektor, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je Sud prihvatio zahtjev u dijelu u kojem je traženo poništenje odluke o razrješenju.

Sud je odbio kao neosnovan zahtjev kojim je traženo da UCG uspostavi stanje kakvo je bilo prije donošenja odluke UO, u suštini zahtjev da Vojvodić ponovo bude rektor, naglasili su iz Rektorata.

Iz UCG su  najavili žalbu na odluku Suda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *