Home / NOVOSTI / Ko je Veljko Banović zvani Votka, jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića uhapšen u Belgiji

Ko je Veljko Banović zvani Votka, jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića uhapšen u Belgiji

Veljko Banović Votka (45), jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića, uhapšen je u akciji srpske i holandske policije u belgijskom Antverpenu. U stanovima je nađeno četiri kilograma kokaina i 1,7 miliona eura u kešu!

Kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, u zajedničkoj akciji srpske i holandske policije u Amsterdamu je uhapšen M. P. (35), dok je u belgijskom Antverpenu uhapšen V. B. (45), zbog sumnje da su izvršili krvična djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i pranje novca.

“Nakon hapšenja i pretresa više stanova i drugih prostorija u Holandiji i Belgiji, koje su koristili osumnjičeni, pronađeno je četiri kilograma kokaina, kao i 1,7 miliona eura za koje se sumnja da potiču od prodaje narkotika – saopštio je MUP.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje, nakon čega će biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Kako “Blic” saznaje, dvojica uhapšenih dilera radili su u dosluhu i bili su dio iste organizovane kriminalne grupe, čiji je vođa, kako se sumnja, Luka Bojović. Diler uhapšen u Antverpenu je Marko Puškić, nekadašnji pripadnik grupe Suvada Musića Batka iz Rožaja. Puškić je posljednji put osuđivan kao član te grupe krajem 2009, kada je po naredbi Musića švercovao i bio odgovoran za prodaju 80 kilograma heroina. Droga je u Srbiju dobavljana sa Kosova i iz Makedonije. Tada je, prvostepeno, osuđen na šest godina robije.

Drugi uhapšeni diler još je poznatiji srpskim organima gonjenja, ali i javnosti. Naime, u belgijskoj luci Antverpen uhapšen je Veljko Banović Votka, jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića još iz vremena formiranja novog zemunskog klana kojim je Bojović rukovodio.

Javnost je za Banovića saznala 2007. kada je uhapšen u Beogradu upravo sa Bojovićem, a tadašnji ministar policije saopštio je da je riječ o “vođama jedne od najopasnijih kriminalnih grupa” u Srbiji. Oni su tada sumnjičeni za skrivanje članova “zemunskog klana”, ali i više teških krivičnih djela počinjenih u Srbiji i inostranstvu. Uslijedilo je suđenje za nelegalno nošenje oružja, posjedovanje droge i falsifikovanje dokumenata, nakon kog je Votka Banović osuđen na 18 mjeseci zatvora (nepravosnažno). Samo mjesec kasnije, optužen je i za šverc kokaina i heroina, zbog čega je 2010. osuđen na šest i po godina robije.

Banović je, inače, jedan od rijetkih Bojovićevih saradnika koji je osuđivan u Srbiji. Njegova lokacija i poslovi kojima se bavio nakon izlaska iz zatvora nisu bili poznati široj javnosti, ali je ovo hapšenje pokazalo da je i dalje “s druge strane zakona”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *