Ljubo Čupić na Trgu Slobode (FOTO) - Volim Podgoricu

Ljubo Čupić na Trgu Slobode (FOTO)

Predsjednici Crne Gore i Opštine Nikšić, Milo Đukanović i Veselin Grbović, otkrili su spomenik Čedomiru Ljubu Čupiću. Istovremeno je otvoren i renovirani, centralni Trg Slobode u Nikšiću.

FOTO: RTCG

Svečano u Nikšiću

Obraćajući se predsjedniku Đukanoviću, te članovima vlade i gostima, predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, rekao je da postoji mnogo datuma koji su na ponos Crnoj Gori, ali da je 13. jul “datum koji je najdublje urezan u njenu istoriju”.

“13. jula 1878, prije 140 godina, na Berlinskom kongresu je Crna Gora proglašena za samostalnu i nezavisnu državu. Najveće evropske države toga vremena su prihvatile realnost”, rekao je Grbović.

Podsjeća i na 1918. godinu kada, kako je rekao, “Crna Gora gubi svoju državnost putem nelegitimne Podgoričke skupštine”.

“Da bi se crnogorski narod 13. jula 1941. godine digao na ustanak, prvi u porobljenoj Evropi i time zadivio sve napredne i umne ljude svijeta”, rekao je Grbović.

FOTO: RTCG

Đukanović i Grbović svečano otkrili spomenik

Smatra i da je ova generacija Crnogoraca, 88 godina od Podgoričke skupštine, 2006. Godine prvi put u istoriji Zapadnog Balkana, putem referenduma, mirnim putem, olovkom i srcem povratila nezavisnost i državnost Crne Gore.

“Svakako, najviše zahvaljujući predsjedniku Đukanoviću i njegovoj mudro vođenoj spoljnoj politici. Zato, danas 13. jula slavimo Dan državnosti Crne Gore, otvarajući rekonstruisani Trg Slobode, koji predstavlja simbol vjekovne borbe crnogorskog naroda za svoju slobodu”, istakao je prvi čovjek nikšićke opštine.

Kazao je da je pored spomenika Kralju Nikoli, oslobodiocu Nikšića 1877. godine, postavljen spomenik narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću “ubijenom od strane domaćih izdajnika”.

FOTO: RTCG

“Osmjehom koji je Ljubo uputio zločincima koji su izvršavali smrtnu presudu je nezabilježen u svjetskoj istoriji. Poslije smrtne presude koju su zločinci izrekli Ljubu Čupiću, odmah su ga poveli preko Trga Slobode na gubilište. Ljubo je dostojanstveno prošao pored prisutnih Nikšićana, poručujući im svojim osmjehom da će fašizam biti pobijeđen. To se i desilo 1945. godine. A Ljubo će im sa nikšićkog trga vječno slati svoj osmjeh prkosa i hrabrosti, kao znak pobjede nad fašizmom, i podstrek za sve antifašiste svijeta”, kazao je Grbović.

Podsjećamo, spomenik u bronzi pod nazivom “Heroj na korzu” je rad Zlatka Glamočaka, prema idejnom projektu Mihaila Radojičića, a čitav projekat je finansirao nikšićki preduzetnik dr Dušan J. Đurović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com