Primjenom društveno korisnog rada od 2014. ušteđeno oko 850.000 eura - Volim Podgoricu

Primjenom društveno korisnog rada od 2014. ušteđeno oko 850.000 eura

 Od početka ove godine u našoj zemlji je ukupno 167 osuđenika bilo na izvršenju kazne rada u javnom interesu. Od tog broja, njih 66 još uvijek je na izvršenju, dok je kaznu odslužila 101 osoba. Zakon o izvršenju javne osude i kazne rada u javnom interesu počeo je da se primjenjuje sredinom 2014. godine i od tada pa do danas, uzimajući prosječne troškove za jedan dan koji osuđeno lice provede u zatvoru, kao i vrijednosti radova koji su obavljeni kroz ovu kaznu, država je uštedjela oko 850.000 eura.

Jačanjem trenda izricanja alternativnih sankcija i smanjenjem izricanja zatvorskih kazni, smanjuje se broj lica koji su lišeni slobode, a samim tim se i poboljšavaju zatvorski uslovi. Ove kazne obavvljaju se na teritoriji cijele države po mjestu prebivališta. Poslodavac omogućava uslove rada i neposredno nadgleda rad osuđenog, dok povjerenik Ministarstva pravde vrši nadzor nad osuđenim licem i o svemu važnom obavještava nadležni sud. Takođe, treba naglasiti da je kazna rada u javnom interesu dobrovoljna, a dešava se da osuđenici ne žele da pristanu na istu ili da su nedostupni službenicima Direkcije za uslovnu slobodu. Te osobe radije biraju da kazne izdržavaju u ZIKS-u.

Iz Ministarstva pravde Dnevnim novinama je saopšteno kako oni imaju potpisane sporazume sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom zdravlja, ali i sa glavnim gradom, prijestonicom i svim opštinama u Crnoj Gori. Na taj način stvoreni su uslovi da se ova alternativna krivična sankcija izvršava u svim vaspitnoobrazovnim, zdravstvenim ustanovama, ali i u pravnim licima u lokalnim samoupravama. Ministarstvo pravde ima potpisane sporazume o izvršenju kazne rada u javnom interesu i sa Crvenim krstom Crne Gore, Javnim preduzećem Nacionalni parkovi Crne Gore, Lovačkim savezom Crne Gore, Državnim arhivom, Regionalnim parkom Piva, Regionalnim vodovodom Crnogorsko primorje, ali i sa nekim nevladinim organizacijama čija djelatnost je vezana za humanitarne, ekološke i druge slične aktivnosti i sa kojima imamo zaključene sporazume o saradnji.

Kako je i zakonom propisano, kazna rada u javnom interesu izvršava se kod pravnog lica koje se bavi djelatnošću od javnog interesa, kao što su humanitarna, socijalna, komunalna, zdravstvena, ekološka ili druga slična djelatnost.

Dnevne novine

1 komentar

  1. Hey! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com