Home / NOVOSTI / Društvo / U floti crnogorskog MUP-a još jedan avion koji ne pomaže kod šumskih požara

U floti crnogorskog MUP-a još jedan avion koji ne pomaže kod šumskih požara

Aviohelikopterska jedinica MUP-a Crne Gore preuzela je sa Aerodroma Golubovci novi avion za gašenje požara tipa “Air tractor AT-802”, i tako floti pridružila još jednu letjelicu istog tipa ograničene efikasnosti na terenu.

Efikasnost aviona značajno ograničava to što nije u tzv. “Fire Boss” varijanti, odnosno avion nema plovke za slijetanje na vodene površine i brzo kupljenje vode za gašenje požara dok glisira po jezeru ili moru. Takav avion mora da između ispuštanja svake tzv.”vodene bombe” na požarište, sleti na aerodrom, gdje se njegov tank vodom puni iz hidranta ili iz vatrogasnog vozila

MUP Crne Gore je prva dva svoja “Air tractor” aviona 2009. nabavio u “Fire Boss” varijanti sa plovcima, ali se odustalo od takve upotrebe ovih aviona, nakon što je jedan od njih grubom greškom pilota, uništen u udesu na Skadarskom jezeru, u julu, 2015. Nakon toga je i preostali “Fire Boss” iz hidroavina rekonfigurisan u klasični sa običnim stajnim trapom, jer se pokazalo da MUP-ovim pilotima nedostaje rutine u veoma izazovnom i teškom slijetanju na vodene površine.

Novi avion MUP-a za gašenje požara proizveden je lani i koštao je skoro 2,35 miliona eura. Dodatnih 50.000 eura izdvojeno je za obuku dva pilota Aviohelikopterske jedinice MUP-a za njegovo letjenje.

Novi “Air tractor” je dvosjed, pa može da se koristi i za obuku pilota.

Avion je u Crnu Goru doletio sa privremenim španskim registarskim oznakama EC-MRV i tek treba da bude upisan u crnogorski registar. MUP Crne Gore sada za gašenje požara raspolaže sa dva “Air tractora” i jednim avionom tipa PZL M-18 “dromader”, sa kojima od lani gasi požare iz vazduha.

Crnogorski “Air Tractori” se do sada u praksi nisu efikasno pokazali prilikom gašenja većih šumskih i požara na otvorenom prostoru, o čemu svjedoče na stotine hektara prošle godine požarom, opustošene površine poluostrva Luštica, Krtola i Donjeg Grblja. Bolje efekte pokazao je lani švajcarski vojni srednje teški višnamjenski helikopter tipa AS-332 “super puma”, koji je gasiocima u Boki stigao kao međunarodna pomoć. Taj helikopter je opremljen protivpožarnim vedrom kojim je vodu zahvatao direktno iz mora, čime se pokazao efikasnijim od “Air tractora” koje je kupila crnogorska Vlada.

Uprkos takvom iskustvu, Ministarstvo odbrane je nekoliko mjeseci kasnije za potrebe Vojske kupilo tri manja i značajno slabija helikoptera tipa “Bell-412 EP/EPI”, od kojih je jedan polovni iz 2002. nedavno i isporučen.

Iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a i Ministarstva odbrane su saopštili da će i taj helikopter tokom ljeta biti na raspolaganju za gašenje požara, iako MUP godinama ima identičan policijski “Bell-412 EP” koji nikada na požarišta iz vazduha “ni čašu vode nije bacio”.

Nema spasa za “piaggio” koji je oštećen u naletu pijavice

Avion tipa “piaggio P-180 avanti” američkih registarskih oznaka, a koji je teško oštećen na tivatskom aerodromu u naletu pijavice, u junu, proglašen je za “konstruktivni totalni gubitak”. Avion je u udaru o platformu pretrpio oštećenja ključnih djelova konstrukcije trupa, zbog čega je njegova popravka ekonomski neisplativa i on će biti i zvanično otpisan i rashodovan. Odštetu formalnom vlasniku – američkoj banci “Bank of Utah” iz Solte Lejk Sitija, isplatiće osiguranje. Očekuje se da će avion, koji ometa korišćenje platforme za generalnu avijaciju, biti uklonjen za nekoliko dana.

Vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *