ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Dragutin Šurbek - Volim Podgoricu

ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Dragutin Šurbek

Legendarni jugoslovenski stonoteniser Dragutin Šurbek preminuo je u noći između subote i nedelje u 72. godini.

Riječ je o sportisti koji je obeležio tri decenije evropskog i svjetskog stonog tenisa, bio je šampion Starog kontinenta i planete u pojedinačnoj konkurenciji, ali i u paru sa našim Zoranom Kalinićem, ocem košarkaša Fenerbahčea Nikole Kalinića. Tokom bogate karijere osvojio je 36 medalja.

Dragutin Šurbek je rođen 8. avgusta 1946. godine u Zagrebu u radničkoj porodici na Trnju. Počeo je da igra stoni tenis u Ssnovnoj školi, pa onda na Ribnjaku, da bi nastavio u klubu Poštar. Godine 1964. postao je reprezentativac i nedugo posle toga završio je u Zagrebu.

Šurbek je 1968. godine u Lionu prvi put osvojio evroposko zlato u pojedinačnoj konkurenciji i sa peharom se vratio u Zagreb. Nakon toga je zaređao pobJede na brojnim međunarodnim turnirima na svim kontinentima. Trijumofvao je 112 puta, 42 puta je bio pobednik u singlu, 32 puta u muškim parovima, četiri puta u mešovitim parovima i 34 puta u muškim takmičenjima.

Na šampionatima sveta je osvojio 14 medalja, dok se na prvenstvima Evrope 22 puta okitio odličjima. Za reprezentaciju je nastupio 518 puta i po tome je bio nezvanični svJetski rekorder.

 

kurir.rs / kurir spor

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com