ZA TRI GODINE SDT POKRENULO ISTRAGE PROTIV UKUPNO 241 LICA: Najmanje novca oduzeto Marovićima - Volim Podgoricu

ZA TRI GODINE SDT POKRENULO ISTRAGE PROTIV UKUPNO 241 LICA: Najmanje novca oduzeto Marovićima

Specijalno državno tužilaštvo je za tri godine na osnovu sklopljenih sporazuma o priznanju krivice oduzelo imovinu u vrijednosti od 29,5 miliona eura od okrivljenih za različita krivična djela. Ta suma odnosi se uglavnom na okrivljene za malverzacije u Budvi. Imovina i novac najmanje vrijednosti zaplijenjeni su od, kako je utvrđeno pravosnažnim presudama, ali i shodno i sopstvenom priznanju, vođe kriminalne grupe, nekadašnjeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša. Njihovim saradnicima oduzeta je višestruko skupocjenija imovina.
Tako je najvrednija imovina oduzeta od firme „Trejd junik” – 19.810.047 eura. Od firme Gugi komerc naplaćeno je 3.842.766 eura, u još jednom predmetu od istog pravnog lica očekuje se oduzimanje 2.254.585 eura, a od kompanije Kopirajt – 2.191.312 eura. Od Svetozara Marovića oduzeto je 1.096.000 eura, a od Miloša 385.185 eura.
Od 2015. godine pokrenute su finansijske istrage u ukupno 26 predmeta, protiv 231 fizičkih i deset pravnih lica.
Osim novca, zemljišta i stanova, zaplijenjene su desetine skupocjenih automobila.

Najobimnija finansijska istraga pokrenuta je 2015. godine protiv Marovića i njegove grupe, a obuhvatala je čak 79 lica. Te godine pokrenuta je i jedna istraga zbog šverca droge.
Dvije godine kasnije u 18 predmeta pokrenute su finansijske istrage protiv 103 fizička i pet pravnih lica. Najviše istraga pokrenuto je zbog krivičnih djela pranje novca, nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, stvaranje kriminalne organizacije. Te godine pokrenuta je istraga i protiv Slobodana Kašćelana, koji se u policijskim evidencijama vodi kao vođa „kavačkog klana”. Ovom istragom obuhvaćeno je 17 fizičkih i jedno pravno lice koji se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, zelenaštvo, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, omogućavanje uživanja opojnih droga. Te godine provjeravala se i imovina kriminalne grupe koju, prema sumnjama istražitelja, vodi Stevan Stamatović, a koja je imala u planu eliminaciju Radojice Zekovića. Takođe, od tada se istražuje i grupa Vasilija Rafailovića, koja se tereti za ubistvo Đorđija Borete i dr Dragana Zečevića.
Ove godine istraga o porijeklu imovine pokrenuta je u pet predmeta protiv 36 fizičkih i pet pravnih lica.

Iako je cifra skoro 30 miliona eura, koliko je oduzeto okrivljenima na osnovu sklopljenih sporazuma o priznanju krivice, javnost je nerijetko tvrdila da ovaj institut čak i jača kriminal. Naime, samo na osnovu istrage o malverzacijama u Budvi zaključeno je da su Marović i njegovi prijatelji stekli mnogo veću imovinu od iznosa koji su kaznom platili državi. Tokom prošle godine, ukupno oduzeta imovinska korist po sporazumima o priznanju krivice iznosila je 23.482.545 eura. Ukupno izrečene novčane kazne iznose 131.600 eura, a ukupan novčani iznos određen za uplatu u humanitarne svrhe je 32.500 eura. Međutim, mnogo veći novčani iznosi ukradeni su iz državnog budžeta. Samo šteta koju je budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem nanijela opštinskom budžetu u osam kriminalnih afera procijenjena je na oko 50 miliona eura.

Osim toga, primjena ovog instituta kritikovana je i zbog relativno blagih kazni koje se izriču okrivljenima. Tako, kazne koje se dosude licima koja su sklopila sporazum o priznanju krivice nerijetko su svega po nekoliko mjeseci zatvora. Upravo to i realno stečena korist kriminalaca, kako je više puta isticano u javnosti, podstrek su za vršenje novih krivičnih djela.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com