BUDVA: Evo ko su NAJBROJNIJI POSJETIOCI - Volim Podgoricu

BUDVA: Evo ko su NAJBROJNIJI POSJETIOCI

U Budvi trenutno boravi 48.006 gostiju, od čega je 47.802 iz inostranstva, što je za 15 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

 

Najbrojniji su posjetioci iz Rusije, a potom iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Francuske, kazala je za Pobjedu portparolka Turističke organizacije Budva Tijana Kotarac.

Prema njenim riječima, najveći broj turista se opredijelio za privatni smještaj 33.983 osobe, što predstavlja osjetan pad u odnosu na prethodnu godinu. Boravak u hotelskom smještaju je na nivou prošlogodišnjeg, a u njemu sada ima više od 13.000 turista.

“Manji broj gostiju u ovom periodu godine vjerovatno je posljedica loših vremenskih uslova, za razliku od prošle godine. Osim toga razlog je i održavanje Svjetskog prvenstva u fudbalu. Poslije njegovog završetka očekujemo da prevaziđemo ovu poznatu “julsku rupu” i konačno zakoračimo u turističku sezonu sa visokom popunjenošću”, istakla je Kotarac.

Bez obzira na manju posjećenost u ovom periodu, ona smatra da će ova sezona biti bolja od prošle.

U Herceg Novom, prema zvaničnim podacima Turističke organizacije, boravi 26.395 turista, što je za pet odsto više nego u isto vrijeme lani. Sezona se tek zahuktava, kako ljeto odmiče, pune se smještajni kapaciteti u hotelima i domaćinstvima, a prema posljednjem biltenu hotelski smještaj koristi 6.140 gostiju, dok je u privatnim apartmanima i sobama 20.152 gosta.

Gosti Herceg Novog su uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije, a sve više ih je iz Francuske, Norveške, Njemačke, Svedske, Velike Britanije, SAD…

Značajno povećanje broja gostiju je u skladu sa trendom permanentnog porasta posjete koja se bilježi iz vikenda u vikend od početka godine, a rezultat je, kako navode u TO, pojačanog marketinga cjelokupne destinacije.

Da je posjeta Herceg Novom znatno bolja nego prošle godine, potvrđuju i podaci da je u predsezoni, aprilu i maju u gradu boravilo oko 25 odsto, a u junu i 30 odsto više turista.

“Bolja je i naplata boravišne takse”, istakao je Pavle Obradović, direktor Turističke organizacije Herceg Novi.

U junu bilježimo za 30 odsto bolju posjetu i oko 70 odsto naplatu boravišne takse. Od početka godine do 6. jula naplaćeno je oko 210.000 eura po tom osnovu, što je za oko 37 odsto više nego lani u istom periodu.

Ovoga ljeta Novi je bogatiji za nove smještajne kapacitete jer su vrata nakon renoviranja otvorili hoteli “Ibero star Herceg Novi” u Njivicama i “Play” kogaje na upravljanje preuzeo Sportski centar Igalo. Do kraja mjeseca prve goste, prema najavama, primiće i hotel “Lazure” u Meljinama.

Prema podacima iz Tivta, najviše gostiju stiže iz Srbije i Rusije, a šetajući Donjom Lastvom stiče se utisak da se u tom dijelu grada samo ruski govori.

Foto: bljesak.info

Od 1. juna, kada je u Tivtu evidentiran 1.991 gost, statistički podaci, koje svakog petka objavljuje Turistička organizacija, pokazuju da je broj gostiju u stalnom porastu, a i uporedni podaci ove sa prošlom godinom pokazuju da je početak tekuće sezone bolji od minule. Bolja je, statistika i to kazuje, i prva polovina tekuće godine u poređenju sa prvih šest mjeseci 2017: broj posjetilaca je veći za 31 odsto, a broj noćenja za 12.

U posljednjem izvještaju Turističke organizacije, saopštenom 12. jula, navedeno je da u svim vidovima smještaja na tivatskoj rivijeri boravi 6.198 gostiju, što je 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Među turistima je 6.101 iz inostranstva i 97 iz Crne Gore. Najviše turista, 5.182, odmara u privatnom smještaju, u hotelima ih je 839, u odmaralištima 127, a u kampovima odmara 50 gostiju.

Sve je više turista u Kotoru ko ji dolaze sopstvenim automobilima, avionima preko tivatskog aerodroma, autobusima i u režiji brojnih turističkih agencija. Po podacima iz TO Kotor, trenutno ih je preko 4.000, što je za 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Od početka godine Kotor je posjetilo nešto preko 230.000 izletnika. Kotor je najpoznatiji izletnički centar i kada se uzme u obzir da preko 500 kruzera doveze više od milion turista, onda je jasno da ovaj mediteranski dragulj nema konkurenta.

Kada je u pitanju nautički turizam, nešto je manje jahti, ali je broj putnika na njima gotovo identičan kao i prethodne godine.

Lokalitet Rimski mozaici bilježi za dva odsto bolju posjetu u odnosu na prošlu godinu. Kada je u pitanju cjenovna politika, u hotelima u kotorskoj opštini cijene smještaja su slične prošlogodišnjim.

U sezoni noćenje sa doručkom u hotelima sa tri zvjezdice u jednokrevetnoj sobi košta 50, a u dvokrevetnoj 70 eura.

U hotelima sa četiri zvjezdice, cijene u sezoni su u svim veoma slične i u jednokrevetnoj sobi se kreću od 110 do 195 eura, dok je za dvije osobe potrebno izdvojiti od 120 do 255 eura. Apartmani su nešto skuplji i za njih je potrebno izdvojiti od 190 do 255 eura, a u hotelima sa pet zvjezdica cijene po osobi se kreću od 150 do 350 eura u sezoni, odnosno od 300 do 700 eura po osobi, u zavisnosti od kategorije sobe, trenutne popunjenosti i sl.

Za određivanje cijena u privatnom smještaju ne postoji standard. Međutim, u sezoni se cijene apartmana kreću od 40 do 130 eura, u zavisnosti od kategorije, lokacije i dužine boravka, kazala nam je Dragana Samardžić, savjetnica za promociju i propagandu u kotorskoj Turističkoj organizaciji.

Kotor je nedavno dobio i “Allure Palazzi Bay” hotel u čijem se menadžmentu nalazi međunarodna hotelska grupacija Karisma.

Na plažama barske rivijere je kao u košnici. Restorani su puni, a puna šetališta tokom večernjih sati pokazuju da je sezona dobro krenula. No, koliko ima turista u gradu pod Rumijom nije poznato jer su u Turističkoj organizaciji tek dobili direktora. Prošle sedmice IO TO Bar na to mjesto imenovao je Emila Kukalja. On je na mjesto direktora zamijenio Sanju Simović, koja je na poziciji v.d. TO Bar bila od 4. maja do 11. jula.

Sa druge strane, kruzing sezona je odlična. Otvorio ju je brod “Marella Celebration” britanske kompanije Marella koji je dovezao 1.300 turista iz Velike Britanije.

Tanja Novović iz Službe za odnose sa javnošću ,,Port of Adrije“ najavljuje dolazak još 15 kruzera tokom sezone.

“Ovog vikenda na ulcinjskoj rivijeri bilo je 21.310 gostiju ili pet odsto više nego lani. Riječ je o evidentiranim turistima, dok je broj onih koji se nijesu prijavili veći. Oko 92 odsto čine gosti iz inostranstva, od kojih je značajan broj turista veće platežne moći”, kazao je za Pobjedu direktor Turističke organizacije Ulcinj Fatmir Đeka.

On dodaje da nekoliko hiljada od ukupnog broja turista su posjetilaci koji dnevno dolaze na kupanje i odmor na Velikoj plaži, Adi Bojani i drugim popularnim lokacijama u Ulcinju. Oko 70 odsto onih koji ostaju duže boravi u privatnom smještaju.

“Gostiju je svakako najviše iz regiona, ali se trendovi ubrzano mijenjaju. Sa rekonstrukcijom i otvaranjem niza velikih hotela, imamo značajno povećanje broja turista iz Zapadne Evrope. To će, što je najvažnije, značiti produženje sezone i veće prihode”, istakao je Đeka.

lako su kasno počeli sa pripremama za sezonu zbog lokalnih izbora i konstituisanja vlasti, smatra da su ključne stvari obavili.

(Budva)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com