Objavljena čitulja Draži Mihailoviću - Volim Podgoricu

Objavljena čitulja Draži Mihailoviću

Dan uoči najavljenog služenja parastosa četničkom vođi  Draži Mihailoviću, u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske u dnevnim novinama ”Dan” osvanula je čitulja i poziv svima da dođu sjutra u Herceg Novi.

Kako se vidi na fotografijama koje nam je poslao čitalac, čitulju je potpisalo ”Zahvalno potomstvo vojnika kraljeve vojske u otadžbini” a u čitulji se navodi:

”Dana 17. jula 2018. navšavaju se 72 godine od stradanja đenerala Dragoljuba – Draže Mihailovića, komandanta kraljeve vojske u otadžbini. Toga dana u Hramu Svete Trojice na Pelinskoj Rudini – Gornji Grbalj u 9 časova služiće se Sveta liturgija sa parastosom slavnom Đeneralu i svim njegovim saborcima sa područja Grblja, postradalim za KRST,KRALJA I OTAČESTVO. VJEČNAJA PAMJAT!”.

 

Podsjetimo, na sajtu MCP objavljena je najava toga događaja u kojem Mihailovića nazivaju komandantom Jugoslovenske kraljevske vojske u Otaždbini.

“Povodom 100 godina od mučeničke končine ruske carske porodice i 72 godine od ubistva đenerala Dragoljuba Mihailovića, u crkvi Svetog Nikole na Žlijebima kod Herceg Novog 17. jula će biti služen parastos carevima i caricama iz dinastije Romanov i komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u Otadžbini, sa početkom u 18 časova. Nakon parastosa biće predstavljena knjiga Nebojše Raša „Rusija i Boka 1697 – 1918“- navedeno je u najavi na sajtu MCP.

Skup, kako se navodi na sajtu Mitropolije, organizuje „Srpski soko“ iz Herceg Novog.

Podsjetimo, u reagovanju dostavljenom našem portalu iz Ministarstva kulture navedeno je taj resor najoštrije osudjuje održavanje najavljenog skupa, “ali istovremeno apeluju na građane da ne nasijedaju na provokaciju – što taj čin, bez sumnje, jeste”.

“Najavljeni parastos, koji će Mitropolija crnogorsko primorska služiti nekadašnjem vodji četničkog pokreta, predstavlja nedopustiv čin – i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta. Zanimljivo i paradoksalno – sve se dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovječne antifašističke tradicije”, navodi se u reagovnju.

(Antena M)

1 komentar

  1. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing challenge with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com