PODGORICA: ,,Zelenilo” nije odgovorno za privatne travnjake - Volim Podgoricu

PODGORICA: ,,Zelenilo” nije odgovorno za privatne travnjake

Zbog neodržavanja privatnih zelenih površina tokom prošle i ove godine niko u Podgorici nije kažnjen, saopšteno je “Vijestima” iz Komunalne inspekcije.

Inspektori te gradske službe zaduženi su za kontrolu održavanja zelenih površina.

Prema Odluci o uređivanju i održavanju zelenih površina gradsko preduzeće “Zelenilo“ zaduženo je za održavanje javnih površina, ali ne i privatnih.

“Za održavanje zelenih površina za posebne namjene, tj. privatnih posjeda, zadužena su pravna lica i preduzetnici, koji su imaoci prava raspolaganja, odnosno korišćenja tog zemljišta. Za održavanje zelenila oko stambenih zgrada i drugih objekata dužni su etažni vlasnici, odnosno korisnici posebnog dijela zgrade…”, navodi se u Odluci.

Odlukom je precizirano da će se, zbog neodržavanja zelenih površina na svom posjedu, novčanom kaznom od 150 eura do 10.000 eura, prekršajno kazniti pravno lice.

Za fizička lica predviđene su kazne od 20 do 1.000 eura, a za preduzetnike od 50 do 3.000 eura.

“Zbog neodržavanja privatnih zelenih površina nije bilo izricanja novčanih kazni u navedenom periodu od strane Komunalne inspekcije”, naveli su iz Komunalne inspekcije.

Kada je u pitanju prijavljivanje neodržavanja površina građani često ne znaju kome da se obrate. U takvoj situaciji se našao dio mještana Gornje Gorice, koji su imali problema zbog neodržavanja imanja komšija, koje tu ne žive.

“Prošle godine su to očistili, ali ove godine nismo uspjeli da ih kontaktiramo. Na stepenicama moje kuće sam jednog dana pronašao dvije zmije. Ne znamo kome da se obratimo”, kazao je mještanin Ivica Majstorović.

Iz Komunalne inspekcije su podsjetili da se neodržavanje javnih površina može prijaviti “Zelenilu” ili Komunalnoj inspekciji, dok je za neodržavanje privatnog nadležna Komunalna inspekcija.

Tokom prošle i ove godine, Komunalnoj inspekciji podnijeto je oko tridesetak zahtjeva za održavanje javnih i privatnih zelenih površina, a zaposleni u “Zelenilu” su intervenisali po nalogu inspekcije u dvadesetak slučajeva, kada je intervencija bila neophodna.

Na velikom broju zelenih površina u privatnom vlasništvu tokom jula prošle godine izbio je požar.

Samo tokom tog mjeseca prošle godine je u Podgorici zabilježeno više od hiljadu požara, a iz Službe zaštite je konstatovano da se većinom radi o požarima čije je uzrok ljudski faktor.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com