Potrebno još 800 radnika: Evo kolika je zarada na Plantažama - Volim Podgoricu

Potrebno još 800 radnika: Evo kolika je zarada na Plantažama

Kompanija Plantaže 13. jul ima u planu da ove godine ubere do 564.000 kilograma breskve, dok je planirani prinos grožđa sorte kardinal za ovu sezonu više od dvije tone. Radnika za sada imaju dovoljno, ali kako se uskoro kreće sa berbom vinskog grožđa ovoj kompaniji biće potrebno oko 800 radnika.

Simo Boljević, koordinator u vinogradarsko voćarskoj proizvodnji, za Dnevne novine je kazao da je berba kardinala počela 5. jula, te da je na berbi angažovano oko 70 radnika, ali da će uskoro biti potrebno i više radne snage. On je dodao da su vinogradi u dobrom stanju i da se nadaju dobroj sezoni.

Kako ističe Boljević, za sve radnike koji dolaze sa strane, obezbijeđen je smještaj i hrana, pored zarade koja je dosta solidna, naime, radnik na Ćemovskom polju na dnevnom nivou može da zaradi i do 30 eura pa i više.

“Kad je riječ o grožđu, prosječan radnik može da ubere 60 do 70 gajbi u kojoj se nalazi oko sedam kilograma grožđa, ta gajba se radniku plaća 40 centi, tako da je prosječna zarada od 25 do 30 eura, mada neki radnici uberu i više” saopštio je Boljević.

Da su radnici uglavnom zadovoljni uslovima, potvrđuje i sezonski radnik iz Berana, Bojan Bubanja, koji je angažovan na berbi grožđa. On je rekao da ovaj posao radi 10 godina te da njegova dnevnica iznosi i do 25 eura.

“Ja sam sezonski radnik na berbama, ali radim i preko cijele godine ovdje. Berbu radim desetak godina. U prosjeku berem 40 gajbi ali ako je dobar dan i posluži raspoloženje, mogu da uberem i do 60 gajbi grožđa, to je opet 25 eura, što nije loša zarada. Malo nas ometaju vrućine ali smo navikli. Imamo smještaj i dva obroka, tako da na uslove nemam primjedbi”, naveo je Bubanja.

Njegov kolega iz Trstenika, Dejan Lađarević, ističe da je njegova dnevna zarada na Plantažama oko 20 eura.

“Radim već 10-tak godina i na drugim operacijama u Plantažama, sad sam trenutno na berbi. U prosjeku berem oko 50-tak gajbi grožđa, to je nekih 20-tak eura koji mogu da se zarade dnevno. Zadovoljni smo uslovima, imamo i smještaj i hranu”, kazao je on.

Radnici Plantaža su, pored berbe stonog grožđa, počeli i sa berbom breskve koja se prostire na 44 hektara zemlje. Prema riječima Boljevića, trenutno se nalaze na polovini berbe dok je planirani prinos za ovu godinu oko 564.000 kilograma. Radna snaga na berbi breskve, kako je kazao, uglavnom je iz naše zemlje dok je ona na berbi kardinala najvećim dijelom iz zemalja okruženja.

(Dnevne Novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com