Home / NOVOSTI / Rusi žele nemire na Zapadnom Balkanu

Rusi žele nemire na Zapadnom Balkanu

Rusiija je spremna da uradi šta god može kako bi destabilizovala Balkan, glavna je poruka sjednice britanskog Komiteta za spoljne poslove, piše “Blic”.

Kako navodi list, ta sjednica održana je uoči nedavno završenog samita o Zapadnom Balkanu koji se održao u Londonu. U izvještaju se navodi i da je EU zapostavila Balkan u posljednih 10 godina što su iskoristile Rusija, Kina i Turska koje su popunile tu prazninu.

Izvještaj se bavio analizom stanja u šest zemalja Zapadnog Balkana, a ističe se da je ruski uticaj iako najslabiji, zbog najmanjeg ekonomskog prisustva, ipak najopasniji jer je Moskva spremna na sve.

“Rusija je spremna da uradi šta god može da destabilizuje Zapadni Balkan i njegov put ka stabilnosti i demokratiji. To se vidi u ruskoj podršci pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016.”, navodi se u izvještaju britanskog Komiteta.

Komitet te namjere Rusije povezuje i sa zatezanjem diplomatskih odnosa između Rusije i Grčke, kada je Atina protjerala četvoro ruskih diplomata zbog njihovog kontinuiranog antigrčkog delovanja, a u središtu priče je navodna ruska opstrukcija potpisivanja sporazuma između Skoplja i Atine u vezi sa novim imenom Makedonije.

“Blic” navodi da su na sjednici Komiteta saslušani stavovi mnogih stručnjaka na temu Zapadnog Balkana, a Robert Kuper je naveo da su Rusi veoma dobri u pogoršavanju loših situacija. Taj njegov stav dijele i drugi učesnici sastanka Komiteta.

Još se navodi i da Rusija ima namjeru da preko predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika destabilizuje ionako krhku BiH, a kao primjer se navode stalne prijetnje Dodika referendumima o odvajanju RS od BiH.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com