DA LI ĆE BITI ZABRANJEN SKUP U SLAVU DRAŽE MIHAILOVIĆA? - Volim Podgoricu

DA LI ĆE BITI ZABRANJEN SKUP U SLAVU DRAŽE MIHAILOVIĆA?

Ministarstvo unutrašnjih poslovanije odgovorilo na pitanje Pobjede hoće li, možda, zabraniti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno njenoj “ekspozituri” u Crnoj Gori Mitropoliji crnogorsko primorskoj, da danas u Herceg Novom služi parastos četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću. SPC je to najavila još prije nekoliko dana, a iz Ministarstva kulture ocijenili su tada da je organizovanje parastosa nekadašnjem vođi četničkog pokreta nedopustiv čin i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta, te da se radi o činu provokacije.

Parastos formalno organizuje Nnevladina organizacija Srpski soko, a iz SPC su naveli da se on služi “povodom 100 godina od mučeničke končine ruske carske porodice i 72 godine od ubistva đenerala Dragoljuba Mihailovića”.

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić poručio je juče da je “svako ko pokušava da rehabilituje četnički pokret, saučesnik u zločinu i izdaji protiv sopstvenog naroda”.

“Parastos osuđenome ratnome zločincu jeste rehabilitacija vjernog saveznika fašističkih država, koje su tokom genocidnoga pohoda na Rusiju iza sebe ostavile 20 milona ruskih grobova. Podržavali su nacistički režim koji je imao logore za istrebljenje naroda u kojima je trebalo da završi i naš narod, samo zato što je slovenski. Zato je suština bića Draže Mihailovića bila zločinačka i on sam je zločinačko obilježje vremena u kojemu je djelovao s pozicije komandanta četničkih jedinica, koje je pretvorio u zločinačku organizaciju, zbog čega i jeste zločinac”, istakao je Vučinić.

On je naglasio da su kolašinski zatvor, pokolji muslimana u Foči i učešće u bici na Neretvi s Italijanima protiv partizana, nepremostive prepreke da se, na bilo koji način, pa i molitvom, rehabilituje Mihailović.

“Savremeni četnici rade protiv slobode sopstvenoga naroda i veličaju najmračnije razdoblje evropske civilizacije, čineći tako najveći mogući zločin. A bilo kakvo veličanje toga razdoblja evropske civilizacije vrijeđa upravo četničke žrtve u Crnoj Gori i žrtve njihovih ratnih saveznika ukupno 40.750 ubijenih i poginulih istakao je Vučinić.Takve mračne simbole, kao što je Draža Mihailović, rehabilitovati bilo sudski, bilo politički, bilo parastosom”, upozorio je Vučinić, svojevrstan je zločin koji država, ukoliko je država, mora spriječiti, a organizatore sankcionisati.

Pobjeda

2 komentara

  1. Ma nemoj vucinicu . Ta tvoja komunisticka prica o izdaji i saradnji sa fasistima Generala Draze, ne pije vodu vise. Nije ti ovo 1948, da saljete neistomisljenike bey presude na goli otok u konc logor. Ka sto su tvoji idejni uzori i cinjeli. Dragoljub Mihajlovic je podigao prvi pokret otpora u Evropi protiv Fasista. Zato je i izasao na naslovnici Americkog Times magazina kao lice godine. Postoje nebrojeni tekstovi i dokumenti o tome da je Cetnicki pokret bio pokret otpora protiv nacista, i saveznik Engleske, AMerike i Rusije. Skoro do kraja rata Britanci su drzali Drazu kao saveznika. Tek kasnij posle dogovora sa Staljinom, Jugoslovenska Vojska u Otadzbini biva izdana od strane Engleza i podrska ide Titu. I tek tada krece ta prica udbaska o izdaji cetnika. Sto je istorijski nonsens! Laz! A o komunistickim zlocinima, na zidanom mostu i svuda po Jugi da ne pocinjem.

  2. Neka je Vjecna Slava i Hvala Djeneralu! Crna Gora je uz Drazu, vazda bila i bice!!!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com