,,Da li ste uz Trampa i Putina ili ste sa CIA, FBI i NSA?” - Volim Podgoricu

,,Da li ste uz Trampa i Putina ili ste sa CIA, FBI i NSA?”

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Donald Trump) i ruski predsjednik Vladimir Putin najavili su u Helsinkiju bolje odnosa između dvije supersile, no Trampovo odbijanje da optuži Putina za miješanje u američke predsjedničke izbore i bacanje sumnje na izvještaje američkih agencija o tome izazvalo je buru reakcija sa obje strane američke političke scene, te nagnalo svjetske medije da Putina proglase pobjednikom i dovedu u pitanje Trampovu sposobnost i stvarne političke ciljeve.

U danu kada se suočavao sa pritiscima od strane kritičara, saveznika i čak i svog osoblja da zauzme čvrst stav, Tramp nije rekao nijednu lošu stvar o zvaničnoj Moskvi o pitanjima koja su dovela odnose između dvije zemlje na najniži nivo od hladnog rata, piše Reuters.

“Umjesto toga, osudio je “glupu” politiku njegove zemlje, posebno odluku o istrazi izbornog miješanja nakon zaključaka koje su sastavile američke obavještajne agencije,” piše svjetska agencija, i dodaje da se to desilo samo tri dana nakon što je američki tužilac objavio optužnice protiv ruskih špijuna zbog hakovanja mreže Demokratske stranke.

“Trampovo ponašanje na zajedničkoj konferenciji za štampu u Helsinkiju dovelo je do talasa osuda u Sjedinjenim Državama, nakon što se Bijela kuća mjesecima mučila pokušavajući da odagna sumnje da Tramp nije spreman da se suprotstavi Putinu,” navodi Reuters, i dodaje da su predsjednika zbog nastupa u Helsinkiju oštro kritikovali i demokrate i republikanci, a neki od njih su ga optužili i za izdaju nacionalnih interesa.

​Nevolja za Amerikance

Od početka njegove vladavine, predsjednik SAD Donald Tramp na sve nove dokaze CIA, FBI i NSA. da je Rusija intervenisala na posljednjim izborima u Americi odgovorio je tako što je napao bivšeg predsjednika Baraka Obamu (Barack Obama) ili demokrate jer su previše slabi-a nikad predsjednika Rusije Vladimira Putina zbog njegovog nevjerovatnog sajber udara na naš demokratski proces, piše Tomas Friedman (Thomas Friedman ) za Njujork Tajms (The New York Times).

Takvo ponašanje američkog predsjednika je toliko perverzno i potpuno suprotno američkim interesima i vrijednostima pa vodi samo do jednog zaključka: Donald Tramp je ili agent ruskih obavještajnih službi ili zaista uživa da ga izigrava na televiziji, kaže Friedman.

“Sve što se dogodilo u Helsinkiju samo potkrepljuje taj zaključak. Moji Amerikanci, mi smo u nevolji i moramo da donesemo neke teške odluke danas. Ovo je bio istorijski trenutak u čitavoj istoriji Sjedinjenih Država,” navodi Friedman i dodaje:

“Postoje ogromni dokazi da je naš predsjednik, po prvi put u našoj istoriji, namjerno ili zbog svoje nemarnosti ili zbog sopstvene uvrnute ličnosti koja je angažovana u izdajničkom ponašanju-svojim ponašanjem prekršio zakletvu da “čuva, štiti i brani Ustav Sjedinjenih Država”… Tramp je pogazio tu zakletvu danas, a republikanci više ne mogu da bježe i kriju se od te činjenice. Svakom republikanskom predstavniku biće-i trebalo bi da bude-postavljeno pitanje u izbornoj trci: Da li ste uz Trampa i Putina ili ste sa CIA, FBI i NSA?”

“Nisam pobornik teorije zavjere, ali ne mogu da se ne zapitam da li je prva stvar koju je Tramp rekao Putinu na njihovom privatnom sastanku u Helsinkiju, prije nego što su ušli njihovi pomoćnici, zapravo bila: “Vladimire, mi smo još uvijek dobri, zar ne? Ti i ja, još uvijek smo dobri?”” zaključuje Friedman.

A Putin je odgovorio: “Donalde, nemaš zbog čega da brineš. Samo budi to što jesi. Još uvijek smo dobri.”

Posvećenost Putinu

Britanski list Gardijan (The Guardian) piše da je konferencija za novinare Trampa i Putina bila jedna od najizuzetnijih u istoriji.

“Američki predsjednik je stao na Putinovu stranu umjesto na stranu svoje obavještajne agencije i odbio je da prizna da je Rusija hakovala predsjedničke izbore 2016. godine,” pojašnjava list i ocjenjuje:

“Tramp pokazuje da vjeruje više bivšem agentu KGB-a nego američkoj obavještajnoj službi… Tramp nije mogao da napusti retoriku koju je koristio tokom kampanje 2016. godine ili da stane u odbranu američkih nacionalnih interesa.”

Kada je riječ o ekstradiciji 12 ruskih špijuna koje je optužio specijalni tužilac Robert Muler (Robert Mueller), Gardijan navodi da Tramp to pitanje nije ni pokrenuo.

“Da li Moskva ima kompromitujuće informacije o Trumpu?” pita se Gardijan i prenosi Putinov odgovor koji je rekao da nije znao da je Tramp bio u Moskvi kada je budući američki predsjednik posjetio Rusiju 2013. godine na takmičenju za Miss Universe.”

Britanski dnevnik podsjeća da je Tramp opet negirao da je bilo dogovora između predstavnika njegove kampanje i Rusije.

“Putinovo uvodno izlaganje sadržalo je listu međunarodnih pitanja-kontrolu naoružanja, borbu protiv terorizma, Iran, Sjevernu Koreju i Siriju…Trampova lista je bila daleko kraća. Nije rekao ništa o Ukrajini… Američki predsjednik nije imao ništa da kaže ni o pokušaju ubistva novičokom Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Salisberiju.”

Najsloženiju zahvalnicu u istoriji

Uoči samita Tramp-Putin, mnogi su se pitali kako će najnovija optužnica Mulerove istrage utjecati na ishod. Na kraju krajeva, jezik optužnice bio je veoma specifičan i vrlo detaljan, navodi kolumnistica Vošington posta (The Washington Post) En Epelbom (Anne Applebaum).

“Ruski obavještajci su navedeni po imenu. Što je još važnije, optužnica je otkrila da su ruski hakeri bili u računarskim sistemima Demokratskog nacionalnog komiteta daleko duže nego što smo znali. Imali su pristup analitici DNC-a, njihove podatke o biračima i protivnicima,” piše kolumnistica vašingtonskog dnevnika.

Nakon ove optužnice, novinari, članovi Kongresa i drugi zahtijevali su od predsjednika Trampa da to “iznese” na samitu, da uzvrati, da nastavi sankcionirati Rusiju. Neki su čak mislili da samit treba biti otkazan.

Ali šta ako su svi pogrešno shvatili Trampa i njegove namjere? Na kraju krajeva, ono što je Muler upravo dokazao, bez ikakve sumnje, jeste to da su ruske hakerske i socijalne medijske operacije u Trampovo ime bile daleko obimnije i daleko važnije nego što smo znali. Nema više mjesta sumnji da je Vladimir Putin definitivno pomogao da pobijedi na izborima, piše Eplbom.

S Trampove tačke gledišta, svrha ovog samita je bila da se zahvali ruskom predsjedniku na pomoći, piše ona.

Eplbom kaže i kako je Tramp napao “Demokrate koji samo žele da se protive i opstruiraju” ali i Mulerovu “istragu” za koju je rekao da je narušila odnos SAD-a i Rusije. Pred svjetskim medijima, napao je FBI, zbog toga što navodno nije istraživao “server” i “33 hiljade emailova Hilari Klinton (Hillary Clinton)”. Za razliku od toga, podilazio je Putinu, prvo organizirajući događaj, a drugo, skrećući s putanje, opet iznova, naglašavajući Putinovu važnost i značaj.

Tramp je upravo sastavio najsloženiju zahvalnicu u istoriji, zaključuje Eplbom. Dok su milioni gledali širom svijeta, rekao je glasno: Hvala, Vladimire Putinu, što si mi pomogao da pobijedim u kampanji!

RSE

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com