Home / PG INFO / Aktuelno / Uskoro naknadni konkurs za upis u srednje škole, upisano 6.503 učenika
Ilustracija, Foto Milan Ilić

Uskoro naknadni konkurs za upis u srednje škole, upisano 6.503 učenika

Naknadni konkurs za upis u prvi razred srednjih škola je u pripremi i biće objavljen tokom jula, saopštilo je Ministarstvo prosvjete.

Prijavljivanje je, kako je saopšteno, planirano za 15, 16. i 17. avgust.

Iz resora prosvjete je saopšteno da je određeni broj učenika osnovnih škola upućen na popravne ispite koji će se održati u prvoj polovini avgusta, pa će i ti učenici moći da se prijave na avgustovski rok.

“U srednje škole u junskom roku upisano je 6.503 učenika. Od tog broja u programe gimnazije upisano je 2.013 učenika. U stručne škole na programe u četvorogodišnjem trajanju upisano je 3.419 učenika. Na programe stručnih škola u trogodišnjem trajanju upisan je 1.071 učenik”, navodi se u saopštenju.

Direktor Direktorata za srednje obrazovanje, Veljko Tomić, rekao je da podaci jasno ukazuju na to “da smo sa kampanjom za upis u stručne škole, kao i drugim aktivnostima napravili značajne pomake u stručnom obrazovanju”.

“Oni za rezultat imaju povećano interesovanje učenika za profile u srednjim stručnim školama, koji omogućavaju lakše uključivanje na tržište rada i dalji profesionalni razvoj”, saopštio je Tomić.

On je pojasnio da je karakteristično za upisni rok koji je završen to da su u pojedinim školama formirana odjeljenja za obrazovne programe za koje dugo nije bilo interesovanja učenika ili ih nije bilo u obrazovnoj ponudi škola.

“Na primjer, u Tivtu je formirano odjeljenje kuvara, pri čemu se za upis prijavilo skoro dva puta više učenika od traženog broja. U Budvi se za ovaj program prijavilo dvostruko više učenika u odnosu na prethodnu školsku godinu. Kuvare ćemo poslije dužeg niza godina imati i u Ulcinju. U Podgorici se prijavilo odjeljenje više od traženog broja. Sva upisna mjesta za ovaj profil u junskom roku popunjena su u školama u Baru, Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima. U Podgorici imamo prijavljene učenike za obrazovni program stolar. Učenici ali i njihovi roditeljii su shvatili koje mogućnosti pružaju stručne škole. To su ustanove koje imaju prohodnost ka srodnim fakultetima radi nastavka obrazovanja, ali i omogućavaju kvalitetno praktično obrazovanje koje se realizuje u realnom radnom okruženju, što je ključno za bržu zapošljivost i ulazak na tržište rada”, zaključio je Tomić.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com