Uskoro naknadni konkurs za upis u srednje škole, upisano 6.503 učenika - Volim Podgoricu

Uskoro naknadni konkurs za upis u srednje škole, upisano 6.503 učenika

Naknadni konkurs za upis u prvi razred srednjih škola je u pripremi i biće objavljen tokom jula, saopštilo je Ministarstvo prosvjete.

Prijavljivanje je, kako je saopšteno, planirano za 15, 16. i 17. avgust.

Iz resora prosvjete je saopšteno da je određeni broj učenika osnovnih škola upućen na popravne ispite koji će se održati u prvoj polovini avgusta, pa će i ti učenici moći da se prijave na avgustovski rok.

“U srednje škole u junskom roku upisano je 6.503 učenika. Od tog broja u programe gimnazije upisano je 2.013 učenika. U stručne škole na programe u četvorogodišnjem trajanju upisano je 3.419 učenika. Na programe stručnih škola u trogodišnjem trajanju upisan je 1.071 učenik”, navodi se u saopštenju.

Direktor Direktorata za srednje obrazovanje, Veljko Tomić, rekao je da podaci jasno ukazuju na to “da smo sa kampanjom za upis u stručne škole, kao i drugim aktivnostima napravili značajne pomake u stručnom obrazovanju”.

“Oni za rezultat imaju povećano interesovanje učenika za profile u srednjim stručnim školama, koji omogućavaju lakše uključivanje na tržište rada i dalji profesionalni razvoj”, saopštio je Tomić.

On je pojasnio da je karakteristično za upisni rok koji je završen to da su u pojedinim školama formirana odjeljenja za obrazovne programe za koje dugo nije bilo interesovanja učenika ili ih nije bilo u obrazovnoj ponudi škola.

“Na primjer, u Tivtu je formirano odjeljenje kuvara, pri čemu se za upis prijavilo skoro dva puta više učenika od traženog broja. U Budvi se za ovaj program prijavilo dvostruko više učenika u odnosu na prethodnu školsku godinu. Kuvare ćemo poslije dužeg niza godina imati i u Ulcinju. U Podgorici se prijavilo odjeljenje više od traženog broja. Sva upisna mjesta za ovaj profil u junskom roku popunjena su u školama u Baru, Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima. U Podgorici imamo prijavljene učenike za obrazovni program stolar. Učenici ali i njihovi roditeljii su shvatili koje mogućnosti pružaju stručne škole. To su ustanove koje imaju prohodnost ka srodnim fakultetima radi nastavka obrazovanja, ali i omogućavaju kvalitetno praktično obrazovanje koje se realizuje u realnom radnom okruženju, što je ključno za bržu zapošljivost i ulazak na tržište rada”, zaključio je Tomić.

522 komentara

  1. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read content from other authors and practice something from their web sites.

  2. An interesting discussion is worth comment. There's no doubt that that you should publish more on this subject matter, it may not be a taboo subject but usually people do not talk about such topics. To the next! All the best!!

  3. This is a good tip especially to those new to the blogosphere. Short but very precise info… Appreciate your sharing this one. A must read article!

  4. Hello! I could have sworn Iíve visited this web site before but after looking at a few of the articles I realized itís new to me. Nonetheless, Iím definitely happy I came across it and Iíll be bookmarking it and checking back often!

  5. You are so awesome! I don't believe I've truly read something like that before. So great to discover somebody with some unique thoughts on this issue. Seriously.. thank you for starting this up. This website is something that is required on the internet, someone with a little originality!

  6. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!Extremely useful info particularly the final section 🙂 I care for such information a lot. I was looking for thisparticular info for a very lengthy time. Thanks and good luck.

  7. Aw, this was an extremely nice post. Taking the time and actual effort to make a really good articleÖ but what can I sayÖ I put things off a lot and don't manage to get nearly anything done.

  8. After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive 4 emails with the same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Thanks a lot!

  9. Ϝastidious response in eturn of this matter ith firm arguments and tеlling the whole thingon the topic of that.Feel free to suyrf to my blog post – Promosi video Youtube

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com