Home / LJUDI / Heroji zajednice / Njujork Tajms: Evo šta je Nikola Tesla predvidio za 21. vijek

Njujork Tajms: Evo šta je Nikola Tesla predvidio za 21. vijek

Novinari časopisa ‘Njujork Tajms’ i ‘Tajm’ bili su redovni gosti Nikole Tesle 30-ih godina prošlog vijeka u njegovoj hotelskoj sobi u Njujorku.

Tamo im je Tesla pričao o svojoj mladosti, ali i o svojim predviđanjima za budućnosti, od kojih su se neka i ostvarila.

Stvaranje agencije EPA

Tesla je predvidio otvaranje agencije EPA (Američka agencija za zaštitu okoline) koja je osnovana 35 godina nakon njegove smrti. „Higijena i tjelesna kultura biće prepoznate kao dio edukacije i vlade.

Sekretar agencije za higijenu i tjelesnu kulturu biće bitniji od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 2035. godine. Zagađenje koje vlada Njujorkom našim precima će biti nezamislivo, a isto tako će se dosta pažnje posvetiti snabdijevanju vodom“.

Edukacija, rat i novine budućnosti

Tesla je zamislio svijet u kom će naučna otkrića imati veći prioritet nego rat. „Danas najcivilizovanije zemlje na svijetu troše više novca na rat a manje na obrazovanje. 21. vijek će to ispraviti. Biće značajnije boriti se protiv neznanja nego dobiti rat.

Otkrivanje nove naučne istine biće važnije nego sukobi dipomata. Novine će izvještavati o naučnim otkrićima kao vijestima“.

Zdravlje i ishrana

„Ne jedem meso, a to će i svi ostali ubrzo shvatiti. Isto tako, čaj, kafa i duvan neće biti popularni, ali alkohol će uvijek biti zanimljiv. Biće dovoljno žita da se prehrane milioni u Indiji i Kini, a osakaćena zemlja će ponovo procvjetati uz pomoć hemije“

Roboti

Tesla je robotikom počeo da se bavi 80-ih godina pretprošlog vijeka kada je sve zapanjio svojim patentiranim brodom na daljinsko upravljanje.

„Ne treba uništiti mašinu već je treba naučiti šta da radi. Sve što danas radimo, jednog dana će to raditi roboti.

Oni će raditi sve što su nekada radili robovi“.

Jeftina energija i upravljanje prirodnim resursima

„Svi će imati vodu i energija će biti dostupna u svakom domu za mala sredstva. Isto tako će i najudaljenija mjesta na Zemlji imati energiju (struju)“.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com