PREREZAO VRAT MEDICINSKOJ SESTRI LJUBINKI I SJEO U ČEKAONICU: Vukašin je ubio i djevojčicu na pješačkom, i zbog toga robijao manje od 3 godine - Volim Podgoricu

PREREZAO VRAT MEDICINSKOJ SESTRI LJUBINKI I SJEO U ČEKAONICU: Vukašin je ubio i djevojčicu na pješačkom, i zbog toga robijao manje od 3 godine

Vukašina Vilotića (42) osudjen je na 30 godina zatvora za ubistvo medicinske sestre Ljubinke Popović iz Šapca koje se dogodilo u januaru 2016. godine.

Sudsko vijeće prihvatilo je predlog tužilaštva da se Vilotić osudi na 30 godina jer su vještaci Specijalne zatvorske bolnice iz Beograda tokom postupka nesumnjivo dokazali da je ubistvo učinio u uračunjivom stanju.

Porodica je i danas neutješna. Žale što nije osuđen na 40 godina, ali im je laknulo što je postupak okončan poslije dvije i po godine neizvjesnosti.

– On je trebalo da dobije doživotnu robiju jer je hladnokrvno ubio Ljubu na njenom radnom mjestu. Šta da kažem, za nas utjehe nema, ali mi je bar malo lakše da ne moram da ga gledam više na suđenjima. Ove dvije godine bilo je neizdržljivo – kaže Vidoje Popović.

Predstavnik tužilaštva u završnim riječima istakao je da uračunjivost Vilotića nije dovedena u sumnju, što je bio osnovni argument odbrane za odugovlačenja postupka. Zahtjev da se osudi na 30 godina obrazložili su dokazima vještaka da je Vilotić ubistvo počinio u “stanju povišene emocionalne napetosti ali da to nije imalo intenzitet afekta”, te da je u tom trenutku bio svjestan svog djela.

Odbrana je i u završnim riječima ostala pri stavu da je riječ o “opasno bolesnoj osobi” koja je trebalo da bude smještena na odeljenje da se liječi i da je to propust ljekara.

Tokom postupka tvrdili su da je Vilotić bio pod uticajem tableta koje su ga dovele u stanje da izvrši ubistvo.

To su opovrgle toksikološke analize kojima je potvrđeno da u krvi Vilotića nakon ubistva nisu pronađene supstance koje bi mogle dovesti do privremene duševne poremećenosti.

Tokom iznošenja završnih riječi sudu se obratio optuženi Vukašin Vilotić koji je rekao da se kaje i da ne zna zbog čega je to uradio.

– Želim da kažem da se iskreno kajem i da ne znam zbog čega sam to uradio. Ja nikada nisam bio konfliktna ličnost… – pokušao je da objasni, ali ga je njegov branilac prekinuo uz opasku da više ne govori.

Identična presuda Višeg suda u ovom slučaju iz novembra prošle godine “pala je” posle odluke Apelacionog suda da usvoji žalbu branioca i slučaj vrati na ponovno suđenje jer, kako je tada navedeno, sud nije dovoljno razjasnio činjenično stanje oko uračunivosti počinioca ubistva. Tada je zatraženo dopunsko vještačenje. Porodica vjeruje da sada više nema argumenata za žalbu, jer je razjašnjeno da je ubistvo učinio u uračunjivom stanju, što je potvrdila zatvorska kazna od trideset godina.

– Strahujemo da ponovo prođemo kroz pakao koji smo prolazili prethodne dvije i po godine. Nadamo se da je ovo konačno i da se nećemo više razvlačiti po sudovima – nada se porodica pokojne Ljube.

FOTO: IVAN AGBABA

Podsjetimo, Vukašin Vilotić je 12. januara 2016. godine posle 10 sati ušetao za vrijeme pauze u sobu u kojoj se nalazila medicinska sestra Ljubinka Popović, izvadio kuhinjski nož i hladnokrvno joj prerezao vrat, oprao nož i vratio se u čekaonicu.

Prema navodima zdravstvenih radnika sestri je presječena karotida, pa je iskrvarila, prije nego što je prebačena u Urgentni centar.

Vilotić je od ranije poznat policiji. On je 2004. godine automobilom na pješačkom prelazu ubio djevojčicu Katarinu Andrić. Tom prilikom je njena drugarica teško povrijeđena. Posle udesa je pobjegao s mjesta nesreće. Za ovo ubistvo je osuđen na tri godine zatvora, ali je pušten ranije.

Misterozni nestanak Vukašinove majke Radmile Vilotić, 2010. godine i danas je slučaj bez rješenja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com