Svaki četvrti zaposleni u MUP-u tužio državu - Volim Podgoricu

Svaki četvrti zaposleni u MUP-u tužio državu 

Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP od početka godine tužilo je 1.301 zaposlenog zbog kršenja prava iz oblasti rada. Prema podacima MUP-a, u koje je Dan imao uvid, broj tužbenih zahtjeva, odnosno podnesenih tužbi, tokom 2017. iznosio je 1.770, a u 2018. taj broj je 1.107.

Prema ranijim podacima, u MUP-u je zaposleno oko 5.000 lica, što znači da je svaki četvrti tužio taj resor zbog kršenja radničkih prava.

Ministarstvo suočeno s velikim brojem tužbi preuzelo je više mjera kako bi se smanjio broj tužbenih zahtjeva. Tu je prije svega Sporazum o naknadi štete, koji zaključuje MUP sa službenikom ukoliko je zahtjev osnovan, čime se izbjegava eventualno dalje utuženje. U protekloj godini dana zaključeno je 98 sporazuma o naknadi štete, kako bi se zaposlenima omogućilo ostvarivanje prava po osnovu radnog odnosa, a koja su im prethodno bila uskraćena. Pripremljen je i sporazum za još 20 službenika, koji se odnosi na neiskorišćeni godišnji odmor.

U odnosu na prethodne godine, MUP je zajedno sa Centrom za posredovanje i Zaštitinikom imovinsko-pravnih interesa, ukoliko postoji saglasnost o pravnom sporu, direktno učestvovao u postupku i postizao dogovor sa zaposlenima.

Sredstva koja su potpuno isplaćena u 2016. i 2017. godini, koja se odnose na radne sporove, uglavnom se tiču radnih odnosa u periodu od 23. avgusta 2008. do 1. novembra 2013. godine.

Državna revizorska institucija je u svom izvještaju otkrila da je MUP 2017. probio budžet za nekoliko miliona eura. Probijanje budžeta MUP-a posljedica je izvršenja izdataka evidentiranih na računu “otplata obaveza iz prethodnog perioda” u iznosu 6.201.674,47 eura. Zakonom o budžetu za 2017. godinu na računu “otplata obaveza iz prethodnog perioda”, planirana su bila sredstva od svega dva eura.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com