Abazović da prestane da plaši narod Srbijom - Volim Podgoricu

Abazović da prestane da plaši narod Srbijom

Generalni sekretar Prave Crne Gore Vladislav Dajković pisao je lideru URA Dritanu Abazoviću povodom izjave date za Njujork Tajms u kojoj je govorio o uticaju Srbije i Rusije  u Crnoj Gori.

Saopštenje Dajkovića prenosimo integralno.

”Postoji snažan uticaj Rusije i Srbije u regionu, i to je razlog zašto nam je NATO neophodan. NATO je najbolja opcija da se borimo protiv ruskog uticaja u regionu.” Dritan Abazović (Predsjednik URA) za Njujork Tajms

Dritan Abazović

Cijenimo predsjednika URA-e, gospodina Dritana Abazovića, kao i njegove napore u borbi za demokratizaciju crnogorskog društva, međutim, smatrajući da ćutanje na određene važne pojave, kako u društvu, tako i politici, nije demokratski, ali ni u skladu sa načinom djelovanja Prave, imamo obavezu da reagujemo povodom posljednje izjave gospodina Abazovića date Njujork Tajmsu. Pluralizam mišljenja je suština svake demokratije i borbe za demokratiju.

Abazovićeva izjava da postoji srpski uticaj u regionu, te da nam je zbog toga potreban NATO, vjerovatno ne bi li nas odbranio od Srbije, je ništa drugo do novo plašenje Srbima i nastavak jedne fabrikovane propagande, uz asistenciju ovdašnje vlasti, koja se vodi protiv srpskog naroda poslednje tri decenije.

Pored toga što je srpski uticaj – sa 30% deklarisanih Srba u Crnoj Gori – potpuno legitiman, ali koliko je on na niskom, ili čak nepostojećem nivou,  najbolje govori činjenica da predsjednik Srbije, gospodin Aleksandar Vučić nije došao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori još otkad je došao na vlast u Srbiji prije šest godina.

Začuđujuće je što gospodin Abazović daje ovakve maltene anti-srpske izjave, na kojima bi mu pozadivio i Đukanović, zapadnim medijima, a ne domaćim. Odgovor se, pretpostavljamo, krije u činjenici da je upravo srpski narod, očito nedovoljno upoznat sa ovakvim i sličnim stavovima, Abazoviću i njegovim koalicijama, pružao ne malu podršku i glasove. Otuda i ne čudi ovakvo skriveno saopštavanje stavova na štetu srpskog naroda.

Od koga Crnoj Gori, pa i njenoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu danas prijeti opasnost? Za odgovor ne moramo ići van granica Crne Gore, dovoljno je da pođemo do Ulcinja, odnosno Svača, gdje su se nedavno proslavili upravo funkcioneri Abazovićeve URE, braneći pravoslavnom Mitropolitu Amfilohiju, da služi Bogu, napomenimo, na pravoslavnoj svetinji. Gospodin Abazović se ni tada, makar blagom osudom svojih kolega, nije oglasio.

Bojimo se, a opet, ponavljamo, cijeneći gospodina Abazovića, da su ovi činovi na štetu srpskog naroda u Crnoj Gori i normalizacije odnosa sa Srbijom, ali i Rusijom, zapravo samo nastavak rukovanja funkcionera URA-e sa ratnim zločincima sa Kosova, Tačijem i Haradinajem. Ta rukovanja su za gospodina Abazovića, kao pripadnika ponosnog albanskog naroda, legitimna, ali imajući u vidu njihovu kriminalno-ratnu pozadinu, nikako i dopustiva u građanskom poimanju politike.

U konačnom, bez trunke zle namjere, postavlja se ključno pitanje: šta danas u Crnoj Gori predstavlja takozvani građanski koncept? Da li je to jednakost svih naroda, odnosno etničkih grupa? Jer ako jeste, onda su ovakve izjave, ekstremistički izlivi poput onog u Svaču, potpuno neprimjereni i obesmišljavaju spomenuti koncept.

Gospodina Abazovića i funkcionere URE još jednom molimo da povedu računa o radnjama i izjavama, naročito koje se tiču odnosa sa državama i narodima sa kojima Crna Gora ima istorijski-vjekovno bratske odnose. Pozivamo gospodina Abazovića da se sa malo više takta i osjećaja odnosi prema tim crnogorskim državotvornim temeljima, te da, ako je moguće, ublaži nivo očigledno antisrpske retorike.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com