Djevojčica (12) iz doma silovana, drogirana i prisiljavana na prostituciju (FOTO) - Volim Podgoricu

Djevojčica (12) iz doma silovana, drogirana i prisiljavana na prostituciju (FOTO)

Protiv žene – makroa koja je podvodila maloljetnicu iz Doma za decu bez roditeljskog staranja u Skoplju, podignuta je optužnica.

Osnovno javno tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije iz Skoplja podiglo je optužnicu protiv tri osobe za krivično djelo “trgovina djetetom”.

Na optuženičku klupu će sjesti žena – makro, koja je podvodila maloljetnu štićenicu Doma za djecu bez roditeljskog staranja i još dvije osobe koje su znale da je djevojčica žrtva trgovine ljudima, ali su nastavili da je seksualno iskorišćavaju.

U optužnici se navodi da je prvooptužena bila makro djevojčice, koju je, koristeći njenu nemoć, prevarom, na silu i prijeteći joj, tjerala da se prostituiše od početka decembra 2017. do 6. februara ove godine u Kavadarcima, Radovišu, Štipu i selu Misleševo blizu Struge. Žena je, kako se navodi u optužnici, “ekploatisala maloljetnicu za seksualne aktivnosti, a za novčanu ili drugu nadoknadu je prodavala, nudila na prodaju i organizovala prisilni brak djevojčice”.

Tužilaštvo nije saopštilo identitet maloljetnice i žene – makroa, ali se zna da je riječ o bivšoj maloljetnoj štićenici Doma za zbrinjavanje djece “25. maj” iz Skoplja, romske nacionalnosti, R. I. (12), koja je 14. februara ove godine morala da abortira na Klinici za ginekologiju.

Djevojčica je, kako su tada saopštili iz policije, godinama živjela u paklu. Ona je više puta bila silovana, drogirana i podvođena, a tjerali su je i da prosi. Nakon abortusa smještena je na bezbjedno, u prihvatilište, gdje stručna lica rade sa njom da bi preboljela sve traume koje je preživjela.

Devojčica je godinama živela u paklu – Foto: TV Sitel

U međuvremenu, policija je otkrila i uhapsila ženu – makroa, M. D. (42) iz Kavadaraca, na jugu Makedonije, koja je djevojčicu terala da se prostituiše za novac i da po ulicama za njen račun prosi.

Javno tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije sada je protiv M. D. podiglo optužnicu zbog krivičnog djela “trgovine djetetom”, za koje je predviđena kazna od najmanje 10 godina zatvora. U optužnici se navodi da je M. D. prisiljavala maloljetnu R. I. da pruža seksualne usluge većem broju muškaraca za određenu novčanu nadoknadu, a pored seksualne eksploatacije, ona je djevojčicu tjerala da za njen račun i prosi.

Ovaj i još dva slučaja sa štićenicama Doma za zbrinjavanje djece “25. Maj” i “Ranka Milanović” u Skoplju, otkrio je Evropski centar za prava Roma (ECPR) sa sjedištem u Budimpešti, tvrdeći da se u Makedoniji vrši “seksualno zlostavljanje romskih djevojaka pod državnom zaštitom”.

ECPR optužuje da su kroz isti pakao u Domu za zbrinjavanje djece prošle još dvije djevojčice romske nacionalnosti, V.A. (16) i L.A. (13). One su predstavnicima Evropskog centra ispričale da ih je stariji muškarac, zaposlen u Domu, vodio na staru željezničku stanicu i tamo silovao. Njihova majka je prijavila slučaj policiji, a ginekolog je potvrdio da su zaista bile žrtve seksualnog nasilja.

Prema informaciji ECPR, dvije trećine djece iz Doma “25 Maj” su romskog etničkog porijekla – Foto: fokus.mk

Zbog pakla koji je preživjela maloljetna R. I. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je podnijelo 11 krivičnih prijava protiv svih odgovornih i stručnih lica u Centru za socijalni rad Skoplja, a direktor Doma “25. maj” je podnio ostavku.

Iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku priznaju da je slučaj sa trudnom djevojčicom R.I. pokazao sve anomalije urušenog sistema socijalne zaštite, pogotovo kada se radi o djeci. Na to ukazuje i činjenica da su u međuvremenu još dvije djevojčice iz Doma “25. Maj” ostale u drugom stanju. Jedna od njih je abortirala, a druga djevojčica (17) nije htjela da prekine trudnoću.

Prema informaciji ECPR, dvije trećine djece iz Doma “25 Maj” su romskog etničkog porijekla, a dokazi o sistematskom seksualnom maltretiranju romske djece u toj ustanovi upućuje na činjenicu da će se sva ova djeca, kako strahuju u ECPR, nalaziti u opasnosti sve dok vlasti nastave da ignorišu ono što se tamo dešava.

(D.J.)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com