Facebook donio odluku koja je razbjesnila korisnike širom planete! - Volim Podgoricu

Facebook donio odluku koja je razbjesnila korisnike širom planete! 

Čelnik Facebooka Mark Zakerberg rekao je kako njegova društvena mreža neće uklanjati objave u kojima se negira holokaust, nakon čega je Njemačka reagovala upozorivši da se Facebook mora držati njenih zakona koji to strogo zabranjuju.

Zakerberg je u 90 minuta dugom intervjuu za tehnološki portal Recode koji se bavi Silicijumskom dolinom u kontekstu rasprave o lažnim vijestima, odgovorio kako Facebook neće uklanjati takve objave jer cilj te kompanije nije “spriječiti nekoga da kaže nešto lažno, nego da se te objave i dezinformacije ne šire”.

Ta je izjava pojačala već postojeće kritike vlada i organizacija oko toga da Zakerbergova društvena mreža ne čini dovoljno da spriječi govor mržnje.

U Njemačkoj, koja zakonom predviđa kazne do 50 miliona eura za internetske stranice koje odmah ne uklone govor mržnje, dali su šefu Facebooka do znanja da je negiranje holokausta kažnjivo djelo.

“Ne smije biti prostora za antisemitizam. To uključuje verbalne i fizičke napade na Jevreje kao i negiranje holokausta”, poručila je u četvrtak ministarka pravosuđa Katarina Barli i upozorila kako će Njemačka to kažnjavati.

“Niko ne smije braniti nekoga ko negira holokaust”, rekao je na Twitteru njemački ministar poslova Heiko Mas koji je i uveo zakon o regulaciji društvenih mreža u junu 2017., dok je bio na funkciji na kojoj je sada Barli.

Zakerberg, porijeklom Jevrej kasnije je za isti medij naglasio da je za njega negiranje holokausta uvredljivo, ali da smatra da Facebook ne bi trebalo da briše različita mišljenja.

Buka

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com