PODGORICA: Podmetnuto 150 požara, kreće DRON za nadgledanje terena - Volim Podgoricu

PODGORICA: Podmetnuto 150 požara, kreće DRON za nadgledanje terena

Vatrogasci su od početka mjesec ugasili 150 požara od kojih je 99 odsto podmetnuto, saopštio je Andrija Čađenović, komandir Službe zaštite.

Kako bi se na vrijeme registrovali požari u početnoj fazi Služba će, kako je naveo Čađenović, narednih dana pustiti u rad specijalni dron.
– Služba će i u narednom periodu preduzimati preventivne mjere i u tom cilju narednih dana u rad će biti pušten specijalni dron sa kamerom visoke rezolucije koji će vršiti osmatranje terena, registrovanje požara u početnoj fazi ali i pružati informacije nadležnim organima o uzroku nastanka ili identifikaciju lica koja izazivaju požare.

Takođe, kroz stalnu komunikaciju i izuzetno kvalitetnu saradnju sa Upravom policije nastojaćemo da zajedno djelujemo na svakoj kritičnoj lokaciji i nastojimo da tim djelovanjem smanjimo broj požara i štete koje u njima nastaju. Takođe, u tome će pomoći i patrole Komunalne inspekcije i Komunalne policije kroz primjenu Zakona o komunalnim djelatnostima – naveo je Čađenović.
Čađenović dodaje da su samo za vrijeme praznika prošle sedmice imali 48 požara od kojih je najveći bio u parku u blizini stadiona Kom na Zlatici.
– Brzom i efikasnom intervencijom materijalne štete nije bilo na ovoj ali ni na svim ostalim lokacijama na kojima su pripadnici Sluzbe zaštite intervenisali. Na građane apelujemo da kao zajednica svi zajedno sačuvamo prirodna bogatstva glavnog grada i odgovorno se odnosimo prema okolini i prostoru u kojem boravimo kako do požara ne bi ni dolazilo. Ako primijete požar poželjno je da to odmah prijave na broj 123, a u koliko primijete da neko lice vrši namjerno paljenje i samim tim se ponaša neodgovorno i dovodi u opasnost i moguću štetu koja bi nastala u požaru, da ta lica prijave Upravi policije ili uslikaju i snime i na drugi način pomognu u njihovom procesuiranju. Za lica koja izazivaju požare i samim tim vrše djelo izazivanja opšte opasnosti prema Krivičnom zakonu, prema Zakonu o komunalnim djelatnostima i prema Zakonu i zaštiti i spašavanju propisane su kazne koje su zaista visoke i vjerujem da postižu svrhu za koju su propisane. Samo djelo podmetanja požara i izazivanje opšte opasnosti teže je dokazivo ali vjerujem da svi zajedno možemo doprinijeti da se takva lica koja svojim činjenjem takvih djela ugrožavaju sve nas otkriju i sankcionišu i na taj način eliminišemo i opasnost i štete koje nastaju usled požara – kaže Čađenović.
Najbolja strategija u borbi sa požarima je da učinimo sve da do njih ne dođe.
–Ukoliko do požara dođe šteta je neminovna, sad da li manja ili veća zavisi od više faktora ali je neminovna. Stoga apel građanima je da svi zajedno sačuvamo glavni grad od požara i štete koje u njima nastaju – poručuje Čađenović.
Izvor Dan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com