Priča o odlivu ljekara plod loše namjere - Volim Podgoricu

Priča o odlivu ljekara plod loše namjere

Ministar zdravlja Kenan Hrapović smatra da priča o odlivu ljekara nije realna, te da je u posljednjih pet godina broj doktora u crnogorskom zdravstvu porastao za 311. On je odgovarajući na pitanje poslanice Demokratskog fronta Vere Bulatović što je Ministarstvo preduzelo da zaustavi masovnu migraciju zdravstvenih stručnjaka rekao da ,,Vlada vodi odgovornu kadrovsku politiku u odnosu na uočeni manjak ljekara, te da će kroz kontinuirano praćenje ljudskih resursa u sljedećih nekoliko godina biti ispunjeni standardi u pogledu kadra koji pred nas postavlja Evropska unija.

PODGORICA: Još četvoro ljekara NAPUŠTA Klinički centar! (SPISAK LJEKARA KOJI SU OTIŠLI)

“Neuspjeli pokušaji uznemiravanja javnosti senzacionalističkim vijestima da je odlivom ljekara ugroženo funksionisanje zdravstvenog sistema plod je loše namjere, a ne realnog stanja”, ocijenio je Hrapović, naglasivši da se zloupotrebljava analiza spiska ljekara koji su napustili zdravstvo posebno kada su pitanju oni koji su otišli u penziju ili prešli da rade u drugu ustanovu.

Prema njegovim riječima, jedan broj ljekara vraća se iz privatnog u javni zdravstveni sistem što, kaže Hrapović ohrabruje.

“Jasno je i to, da je po podacima iz regiona, iz Crne Gore najmanji odliv ljekara u odnosu na njihov ukupan broj i raduje nas činjenica da ljekari iz regiona često dolaze da rade u crnogorskom zdravstvenom sistemu”, rekao je Hrapović.

On je kazao da izuzetne doprinose u unapređenju zdravstvenog sistema treba nagraditi i dodao da je u završnoj fazi izrada pravilnika o nagrađivanju zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika.

Hrapović je saglasan da ljekarima i ostalim zdravstvenim radnicima i saradnicima treba povećati plate.”Sagledavajući budžet za zdravstvo u cjelini, treba imati u vidu da naši pacijenti dobijaju najinovativniju terapiju, da se liječe u najboljim klinikama u regionu i Evropi, dijagnostikuju se i liječe na savremenim medicinskim aparatima, a to košta”, istakao je ministar. Prema njegovim riječima, rješenje problema u crnogorskom zdravstvu je realno planiranje troškova.

“Kada finansijske prilike budu dozvoljavale da dobijemo onoliko novca koliko nam treba, tada ćemo povećati plate zdravstvenim radnicima. U međuvremenu, sagledavamo mogućnosti unutrašnje preraspodjele sredstava kroz racionalizaciju poslovanja”, istakao je Hrapović.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com